Махат машинния вот, защото машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева, обяви Манолова

OFFNews 09 юли 2019 в 18:15 5556 0

"Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И това е истинският мотив. Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева".

Така омбудсманът Мая Манолова коментира предложението на управляващите да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори. 

Сложните сметки се правят с машини, не се правят на ум, защото резултатите са на сайта на ЦИК със сгрешените бюлетини, подчерта Манолова.

Тя отхвърли аргумента, че машинното гласуване не се използва. 

"Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на гласоподавателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха "да" на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент, въпреки пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите, а в 340 секции между 40 и 50%", коментира Манолова.

По думите ѝ не е вярно и твърдението, че машинното гласуване не е помогнало за намаляване на недействителните гласове. "Абсолютно неверен аргумент, защото при гласуването с машина изобщо е невъзможно подаването на недействителна бюлетина. Такава опция не съществува", каза тя.

Манолова е категорична, че машинният вот не оскъпява изборите: "Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи".

Тя посочи, че ще участва в заседанията на правната комисия в парламента, за да опровергае аргументите на управляващите и ще обмисли да сезира Конституционния съд, ако машинното гласуване бъде отменено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови