Мая Манолова: 10 юли е новият 10 ноември

Манолова с осем искания на протеста срещу Борисов

OFFNews 13 юли 2020 в 23:42 4480 7

10 юли е новият 10 ноември. Гражданите направиха исторически лъвски скок, излизайки спонтанно на протест в защита на България от мафиотската власт.

Това се казва в позиция, която лидерът на Гражданска платформа Изправи се.БГ Мая Манолова публикува във фейсбук.

България буксува, гражданите са обречени на мизерия и най-ниски доходи в ЕС. Разделението на властите се разбира от управляващите като произвол, търговия и злоупотреба с власт. Парите на гражданите се харчат безконтролно, държавата е абдикирала от ключовите си функции да осигури базова сигурност, доходи, чиста среда, добро здравеопазване, нормален бизнес климат и спокоен, предвидим живот за гражданите си.
Протестите на гражданите са справедливи и трябва да продължат до удовлетворяване исканията на протестиращите, добавят Манолова и нейните поддържници.

Те посочват, че подкрепят исканията на протеста за:

1. Оставка на Борисов
2. Оставка на Гешев
3. Велико Народно събрание (нова Конституция)
4. Електронно дистанционно гласуване

Ето какво още се казва в позицията:

Призоваваме никой политически или партиен лидер да не се опитва да яхне протеста. Който опита, ще катастрофира.

Моделът на 30-годишното управление на прехода след 10 ноември се изчерпа. Време е за изцяло нов начин на прилагане на властта – с участието и активния контрол на гражданите. Време е за рестарт на системата, за избор на нов парламент, ново правителство, нов състав на Висшия съдебен съвет, нови КЕВР, СЕМ, КЗК, КФН, нови бордове, които да прекратят източването на държавните дружества.

Затова към справедливите искания на протестиращите настояваме за:

1. Провеждане на честни предсрочни избори с машинно гласуване, електронно, дистанционно гласуване, регистър на избирателите и изчистване на мъртвите души от списъците, международни наблюдатели и правила за прозрачна работа на социологическите агенции.

2. Обявяване от ЦИК на спешна поръчка за машини за провеждане на машинното гласуване в цялата страна, както е предвидено в Изборния кодекс.

3. Незабавна ревизия на изпълнителната власт, министър-председателя и всички органи, институции и държавни дружества. Публично оповестяване на резултатите.

4. Ревизия на всички знакови сделки от прехода, свързани с управляващите и техните партийни и приятелски кръгове.

5. Постигане на нов обществен договор и свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция - преучредяване на държавността и дълбоки реформи в трите власти: законодателна, изпълнителна, съдебна. Събиране на граждански предложения към проекта за нов основен закон.

6. Създаване на граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите.

7. Публичен регистър за собствеността на медиите.

8. Гаранции за чиста околна среда, спиране на вноса на боклук, забрана на строителството в защитени зони.

Позицията е подписана от Гражданска платформа Изправи се.БГ, Национална гражданска инициатива Системата ни убива, Гражданско движение ДНЕС, Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека, Инициативни комитети за чиста природа и срещу презастрояването в гр. София, Граждански инициативни комитети от страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

7

Соня

14.07 2020 в 10:24

И аз искам промяна на модела на управление. Но тази пачавра, която предложи Пеевски за шеф на ДАНС да ми говори за мутри и мафия е все едно да сложиш педофил за директор на детска градина! Ай сиктир ма!

5784

6

Бабатунде

14.07 2020 в 10:09

Ооо сливата #ЕмануелаДълбокотоГърло, к'во помниш ти бе, един въпрос немаш топки да отговориш, помнел той ! Най-много да помниш как те блъскат каскет, тулуп, прасе и еничар отзад !

3005

5

Bahmu

14.07 2020 в 09:25

Тая к'во си мисли, че ще седне на престола ли ? Бааахти парясницата, човек, май не осъзнава, че след Бойко нейната глава е на тезгяха? И ония червени кучета, начело с Корни и те...Мамка ви, не ви щем - никой, нито 1 не става за чеп за зеле, ходете си с добро.

13874

4

emanuilis

14.07 2020 в 07:16

Формирането на #GiletsJaunes в България е вероятно единствения изход при така оформената политическа каста. Възможност за коректив на всякакви псевдо-авторитети. #МаяМа, помним! Хр. Иванов също да внимава.
*апропо, #CoViD19 беше умело използван за потушаване на това движение в световен мащаб. Временно, според мен.

13874

3

emanuilis

14.07 2020 в 06:50

Я, #МаяМа. Помним!

10212

2

Човека

14.07 2020 в 03:59

Маи, Корнелии и всякаква смрад почнаха да се облизват като хиени наоколо. Президента и той си помисли, че за него пеят химни хората. Да не ви виждам на площада!

11300

1

yoghurt

14.07 2020 в 00:20

Много им се иска на комунисрите, но те са чаат от проблема.