Мая Манолова: Истинските народни представители сега са на улицата

OFFNews 14 юли 2020 в 08:32 7656 11

Снимка Сергей Антонов, архив

Протестът е истински граждански бунт - спонтанен, искрен и чист. Не би следвало нито един политик да се опитва да го яхне, защото много бързо ще бъде отхвърлен, ще падне от коня и ще си счупи главата - предупреди Мая Манолова, председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ", пред bTV.

"Хората на площада за 5 денонощия постигнаха това, което политическият елит, депутатите в парламента, не могат да постигнат. Истинските народни представители сега са на улицата, сега са пред парламента. Този протест е нашият шанс, имунитетът на обществото срещу заразата на олигархията, срещу заразата "Борисов" - каза тя.

"Изправи се.БГ" подкрепя исканията на "Отровното трио" (Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов): оставка на правителството, оставка на главния прокурор Иван Гешев, разпускане на Народното събрание и въвеждане на електронно гласуване.

"Добавяме и исканията на гражданското движение: пълна ревизия на властта, на премиера, на всички институции, на сделките, на олигархичните кръгове, на приятелския кръг на "Борисов. Всички сделки трябва да бъдат ревизирани, не трябва да има недосегаеми, истината трябва да излезе наяве - резултатите да бъдат показани пред обществото, и след тази ревизия трябва да има наказани", каза Манолова.

Гневът на хората и липсата на справедливост са причината за протеста, превръщането на държавата в софра - смята тя.

За личното си участие в протеста тя заяви, че то е в качеството ѝ на гражданин, не на партиец: "От 5 години не членувам в партия, на протеста съм като гражданин. Не говоря от микрофона, нито от мегафон. Би следвало да подкрепим децата си. Протестът е вдъхновяващ, там е бъдещето, тр да им дадем възможност те да влязат в парламента през граждански листи. Бъдещите политици, депутати, министри - хората, които могат да извадят България - са на площада днес. Те не трябва да казват: "Политиката е мръсна дума, няма да се занимаваме с нея" - напротив". 

След напомняне за протеста от 2013 г., избухнал след номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, когато Манолова беше в парламента като депутат от левицата и зам.-преседател на Народното събрание, тя заяви: "И тогава стоях с лицето си, не съм се криела. Поех своята отговорност, научих своите уроци. Подадох оставка като народен представител, след това - като омбудсман. Изправих се срещу Борисов на кметските избори и понесох целия удар на опита на този модел да се съхрани. Аз научих своите уроци".

Попитана за позицията ѝ за Делян Пеевски тя отговори: "Пеевски е олигархът, един от олигарсите, които Борисов допусна на трапезата си, заедно с Домусчиев, с котараците, с орлетата, да не ги изреждам всички. Борисов го направи силен и значим. Стартът му беше даден през 2009 г. от Бойко Борисов.

Всеки носи своята отговорност. Аз поех моята с лицето си (за 2013 г.). Политическите мъже тогава ги нямаше и сега ги няма. Всеки се озърташе и умираше от страх. Децата ни го преодоляха, излизайки на улицата, и ние повече нямаме право да мишкуваме.

Тя предупреди: "Да не си и помисля Борисов да шикалкави, да опита да излъже хората с "Борисов 4" или "Борисов 5". Ясно е, че той се сгромолясва, че умира от страх от ревизия. За не забравяме кюлчетата и пачките в чекмеджето. Отговорността за едно еднолично управление, каквото имаме през последните 11 години, е лична, той трябва да изпие чашата си докрай".

А също заяви: "Задължително е сега всеки политически лидер да декларира предварително дали би се коалирал с Бойко Борисов - смята Манолова. - Да го кажат пред хората, да не ги излъжат и употребят. Нека да е ясно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

11

учтивия лос

14.07 2020 в 18:32

Не те видях на Росенец. Да не си счупиш токчетата най-вероятно. На площада е готино да даваш акъл кой какво да яхва. Всички излязохте от дупките след като Демократична България реално предизвика това всеобщо негодувание. Не сме с къса памет и помним как стана "независима" от БСП след като герб те подпряха за омбудсман.

12270

10

HristoSliven

14.07 2020 в 18:28

Писах го вече, но все пак...Майо..Майче...:
Ще повярвам, че е възможно ММ да е някаква "промяна" когато обясни разбираемо:
-От кого бе организирано участието и с Бареков в "Костинброд"?
-От кого бе организирана кампанията ѝ за кмет на София и по-точно, кой убеждаваше т.н. "десни", че тя е техния кандидат?
-Какво бе отношението ѝ към Пеевски, по време на протестите срещу поставянето му за шеф на ДАНС - подкрепяла ли е Пеевски или не, подкрепяла ли е просетсите или не?
-Познава ли "Братя Галеви" и ако да, от кога и какви са били отношенията им?

3900

9

Billy111

14.07 2020 в 17:25

Ако Мая Манолова е истински народен представител, по-добре би било да нямаме такива. И на кого по-точно е представител Майчето, след като на всички избори резултатите й са катастрофални, тоест хората не я искат.

9006

8

Соня

14.07 2020 в 10:20

А ти Майо да мълчиш! Защото ти си такава хитра фурнаджийска лопата и нагла лъжкиня, че няма и докъде! Хората не са забравили какви лайна сътвори с изборния кодекс нито Костенбродската афера! Марш и се скрий веднага!

5784

7

Бабатунде

14.07 2020 в 10:12

Емануелке, къде си бе шубенце мое, защо си такова шубе ? Как е сфинктера, скъсаха ли ти говече от ОПГ Герб ?

13874

6

emanuilis

14.07 2020 в 10:06

Формирането на #GiletsJaunes в България е вероятно единствения изход при така оформената политическа каста. Възможност за коректив на всякакви псевдо-авторитети. #МаяМа, помним! Хр. Иванов също да внимава.

5784

5

Бабатунде

14.07 2020 в 09:59

Emanuiliiiis, пу*ко рошаваа, понеже знам, че ще цъфнеш, що те е страх от мен бе ? Защо те е шубе да отговориш на един въпрос, който ти задавам вече 2 месеца ?
Всички от герб сте шубелийски мишки, евнуси !

2600

4

Гаро овчаро

14.07 2020 в 09:35

Парцал долен, да не си стъпила на протеста!