Мая Манолова: Нямам намерения да сменям работата си. Но ако не ме оставят да я върша, мога и да преосмисля

OFFNews 13 февруари 2019 в 10:56 3939 0

В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, заяви в интервю за БНР омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос дали смята да участва в някои от предстоящите избори.

Тя обаче не изключи възможността обаче да промени намерениятаси.

„Отношенията ми с институциите, с властта, стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не спестявам никому нищо. Смятам да продължа в този дух – това е ролята на омбудсмана – да защитава гражданите и да атакува всяко решение, което ги ощетява, и да не мълчи пред нито една несправедливост в обществото. Ще си върша работата, ако ме оставят да си върша работата. В момента, в който това стане безсмислено, когато всяко мое предложение бива бламирано и атаките продължават, мога и да преосмисля намеренията си", каза Манолова.

"Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза, независимо в какво качество я защитавам", добави тя.

Мандатът на Манолова като обществен посредник изтича през юли 2020 г. Тя очаква да започнат да ѝ се поставят условия преди евентуален втори мандат и не очаква подкрепа за такъв от всички парламентарни групи.

Омбудсманът коментира и внесените промени в изборното законодателство. Според нея предложенията са в посока на ограничаване правата на избирателите. Тя определи като изключително притеснителна необжалваемостта на решения на избирателни комисии.

„Прехвърлянето на съдебния контрол по места – вместо ВАС да се произнася като касационна инстанция за актовете на ЦИК, сега това ще се преценява от местните административни съдилища. Това гази Конституцията, нарушава принципа на правовата държава, правото на защита. Няма да се поколебая, ако това предложение стане факт, да го атакувам пред Конституционния съд“, заяви Мая Манолова. Според нея изключително притеснително е и предложението за обезсмисляне на преференцията.

Интересите на избирателите са различни, категоричен бе омбудсманът. Тя определи като абсурден дебата за процедурата за подмяна състава на ЦИК. Според нея има достатъчно време до европейските избори, за да може да започне работа нова ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови