Мая Манолова: Удовлетворена съм - показахме, че едноличният режим на Борисов може да бъде победен

Тя заяви, че няма да прави партия, но анонсира предстоящото създаване на гражданска инициатива.

OFFNews 06 ноември 2019 в 11:00 3103 1

Постигнах това, за което се борих - показахме, че имаме куража да се изправим срещу едноличната власт, че едноличният режим може да бъде победен. Видяхме страха в очите на властта, видяхме как работи машината за фалшификации и манипулации на избори, за купуване на гласове. Победиха ни с много малко. Много малък е резултатът, който никой от нас не си позволи да опитва да компенсира с манипулации, фалшификации, с купуване на гласове, които изобилстваха в София.

За тези два дни ми се обадиха десетки хора, стотици ми писаха в социалните мрежи да ми кажат, че гражданите победиха, а властта спечели нечестно; че едноличната власт се пропука; че показахме пътя, по който тя може да бъде демонтирана - а пътят е демократично мислещи леви и демократично мислещи десни да си протегнат ръка. Просто трябва да продължим. Така че ще продължа, заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова в интервю за bTV тази сутрин.

На втория тур на местните избори на 3 ноември тя бе победена с около 20 хил. гласа от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

Тя заяви, че няма да прави партия, но анонсира предстоящото създаване на гражданска инициатива. Това ще бъде платформа, която да стъпи върху основни демократични ценности, като демокрация, човешки права, каузата за честни избори, свобода на словото, съдебна реформа, честна бизнес среда, честно разпределение на публичните пари, каза Манолова и обясни мотивите си с факта, че "има гражданска енергия и очакване от гражданите да не спра дотук, да не спра да дишам във врата на едноличната власт и ще го правя".

Резултатите

Според Манолова разликата ѝ с Фандъкова на втория тур е бил не 5%, колкото е според данните на ЦИК, а около 3%, а, по думите ѝ, "само ромският вот дава преднина на госпожа Фандъкова с 2.9%".

Разликата е много малка и никой от екипа ми не си позволи да я компенсира с манипулации, с фалшификации, с купуване на гласове, с нечестни търговски практики, които изобилстваха в София, с дискредитиране на противника, с агресия, с кална кампания, на която бяхме подложени аз моят екип, каза още Манолова.

Нарушения

Манолова потвърди намерението си да внесе жалба в съда с искане за касиране на изборите заради "многобройните нарушения на изборните правила", сред които дописване и пренаписване на протоколи, купуване на гласове, изолиране на наблюдателите. Пред камерата тя показа и официален протокол с подпис и мокър печат, в който обаче графите за двамата кандидати за кметове са оставени празни.

"Пълно е с нарушения, които ще представим пред съда с една-единствена цел - това да бъде разобличено, да бъде показано и повече да не се повтаря", заяви тя.

Най-голямото нарушение е купеният вот, заяви Манолова и посочи, че не става въпрос само за ромските махали. "Купуваше се в "Обеля", на 101-ва улица. От сутринта пускахме жалби. Правоохранителните органи изобщо не реагираха", заяви тя и допълни, че подобна ситуация е имало и в Нови Искър.

"Не очаквах, че е възможно в София да се купуват гласове. Че може в София да се спечелят избори с купен вот. При малка разлика това е абсолютно възможно."

Според нея купуване на гласове е имало в цялата страна и тази практика се задълбочава.

"Властта стигна дъното в организацията и манипулацията на тези избори. Нали не можем да приемем, че е нормално едно уродливо явление да се мултиплицира, да избуява и да стоим безучастни? Става дума за достойнството на българина, става дума за достойнството на неговия глас, става дума за доверието в изборния процес", каза Манолова.

Подкрепата

"На тези избори се готвих да сложим началото на края на едноличната власт - каза още Манолова. - Това беше постигнато не от мен, не от една партия, постигнаха го гражданите, демократично мислещите граждани, които загърбиха партийните си различия и отказаха да се делят на леви и десни. Те се разделиха на демократи и на недемократи. Това беше залогът на тези избори.

Изборите в София изпратиха послание и дадоха знак, че едноличната власт на Борисов може да бъде победена и начинът за нейното демонтиране е обединението между всички демократично мислещи граждани. Обединиха се демократично мислещите вляво и вдясно. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Благодаря и на тези, които гласуваха за мен, въпреки че не ме харесват. Хората го направиха, без да се налага да си променят политическите пристрастия. Те го направиха заради свободата, демокрацията и върховенството на закона."

Как гласувах?

Попитана как е гласувала, Манолова заяви, че на втория тур е подкрепила кандидата на Демократична България за районен кмет.

"Гласувах на втория тур за кандидата на Демократична България - Комитата, поздравявам го с това, че спечели изборите в "Лозенец". Надявам се да управлява в интерес на гражданите. Гласувах за демократична листа и на първия тур, за листа, която искаше промяна."

За дясното управление на София

По повод твърденията от средите на ГЕРБ, че с вота си за Фандъкова избирателите в София са показали, че са десни, Манолова заяви: "Това управление в София не е дясно. Десни ли са ромите, които подкрепиха масово госпожа Фандъкова? Ето това е нейното управление. Дясно ли е управлението, което тя предлага на столичани?".

Семейството

Когато се прибрах след изборния ден се извиних на семейството си за всичко, което им причиних, защото в подобни кампании най-потърпевши са близките хора. Размазаха ги моите опоненти, размазаха ги с некоректна и дискредитираща кампания. Благодаря и на тях, и на моя екип, каза на финал Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови