Мая Манолова: В момента София няма кмет, а изпълнителен директор (обновена)

"В София само акулите се чувстват в свои води. Затова виждаме перките им в града ни"

Светослав Метанов 04 септември 2019 в 10:52 5373 0

Мая Манолова

"София в момента няма кмет, а изпълнителен директор, който изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг", каза Мая Манолова на церемонията, на която официално инициативен комитет издигна кандидатурата ѝ за кмет на столица.

"Кандидатирам се, защото можем да се преборим с това", заяви тя.

Довчерашният омбудсман подчерта, че може да се изправи срещу този режим и добави, че основната вина за състоянието на столицата е на ПП ГЕРБ, която в схеми управлява града вече 14 години. "В София само акулите се чувстват в свои води. Затова виждаме перките им в града ни", добави Манолова. Тя отново спомена, че е преследвана от сутрин до вечер. "Така поръчителят показва истинското си лице", каза тя.

Манолова обяви, че може да защити София от кражбите, мръсния въздух и презастрояването. "После София ще защити цяла България", каза още тя.

„Няма как да се откажа от битката с организираната алчност и няма да се откажа да отстоявам правата на българските граждани. Затова смятам да разрушим тази стена на властта, тухла по тухла. И ще започнем оттам, откъдето започна всичко – от столицата”, каза още Манолова.

„От повече от една година каузите ни боксуват – институцията е „наказана“ заради високото доверие на гражданите и заради зависимостите на властта от икономически и финансови интереси”, категорична бе Манолова. Не мога да бъда посредник между две страни, от които едната отсъства – властта, каза още тя.

„Моите възможности като омбудсман се изчерпват дотук. Ако остана на поста, институцията на обществен защитник би се превърнала в обикновено бюро „жалби“, което я няма как да допусна, каза Манолова.

„Аз се кандидатирам за кмет, защото имам сили и не ме е страх от това, което ще се излее срещу мен. А то вече започна. Паниката е факт”, каза тя и посочи, че откакто се е заговорило, че може да се кандидатира, „този режим отвори широко вратите на фабриката за манипулациите и оттам изпълзяха всякакви креатури, някои които приличат на карикатури. Те ме преследват от сутрин до вечер. Нека! Така поръчителят показва истинското си лице”, каза още тя.

Относно приоритетите си, Манолова посочи: „София не е нито лява, нито дясна. София е изтерзана от корупция. И смятам на това да сложа край. Обръщам се към всеки един жител на столицата да гласува. Вотът е най-силното оръжие на демокрацията и единственото, пред което режимът на ГЕРБ изпада в паника. Само чрез вота можем да отвоюваме София обратно."

Тя обяви, че ще представи скоро програмата за управление.

„Важно е да ви кажа още сега каква София си представям. Светла! Схемите не обичат светлината. Софиянци ще имат достъп до всякаква информация. Общината ще стане изцяло електронна и ще обслужва гражданите на едно гише, което всеки ще носи в джоба си. София ще се управлява прозрачно и при все по-пряка демокрация. Столичани могат и трябва да участват в управлението на града си – обществени съвети, истински обществени обсъждания и електронни референдуми за всичко по-важно, за всеки спорен казус”, посочи Манолова.

Тя пое ангажимент за „осветляване на общинските разходи” чрез въвеждането на електронни търгове и обществени поръчки.

„Представям си София зелена. Зелена не само в пиар акции, а град - градина, каквато е била замислена преди един век. С незастроени и ремонтирани междублокови пространства, с детски и спортни площадки. С чист въздух не само лятото, но и зимните месеци. София без горене на отпадъци. С лесен достъп до Витоша и със запазени зелени клинове от планината, които да осигуряват въздух за града ни. Нито едно здраво дърво не бива лекомислено да бъде премахвано”, каза още тя.

Като свои цели тя изброи: „Урегулиране и изграждане на нова паркове. Умно придвижване в София с приоритет за градския транспорт и незамърсяващи превозни средства. Къде са спортните комплекси, къде са игрищата, къде са детските площадки и детските градини, поопита още тя и посочи, че ще работи за „София на общностите и София без периферия”, за да се спре практиката инвестициите да отиват в центъра, а кварталите”да тънат в дупки”.

Тя постави специален акцент и върху справедливото обезщетяване на хората с отчуждени имоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews