Мая Манолова подкрепи протестите на перничани

OFFNews 28 януари 2020 в 08:01 1774 1

Гражданската платформа "Изправи се.БГ", водена от Мая Манолова, обяви подкрепата си за протестите на хората от Перник.

"Недопустимо е в 21-ви век европейски град да бъде без вода повече от 60 дни и да няма поета отговорност за това", се казва в позиция, изпратена до медиите снощи.

"Хората имат конституционно право на свободен протест, имат право да се събират и свободно да изразяват гражданското си недоволство.

Осъждаме насилието днес (бел. ред. на 28.01.20 г.) – и срещу обикновените граждани, участващи в протестите, и срещу редовите полицаи, които изпълняват заповедите на началниците си", пишат от "Изправи се.БГ".

Според тях провокациите целят да дискредитират гражданското недоволство и да подведат обществото, че протестите са вандалски актове.

"Не, не са. Гражданите са на улицата, за да поискат от политическата класа, управляващите партии и институциите да понесат отговорност за водната криза и безхаберието, довело до тежкото положение в Перник.

Категорично осъждаме насилието по столичните улици. Неправомерното събиране на лични данни от документите за самоличност е ненужна демонстрация на сила, която само нагнетява публично напрежение.

Не одобряваме възпрепятстването на свободното придвижване на гражданите. 

Призовавам премиера Борисов да овладее агресията като поиска оставките на виновните политически и длъжностни лица и не допуска повече произвол по улиците на столицата", пишат от "Изправи се.БГ".

По време на обсъждане на предложението за изграждане на водна връзка за доставка на вода от яз. "Бели Искър" за Перник на съвместно заседание на три комисии на Столичния общински съвет Манолова попита изпълнителния директор на "Софийска вода" Васил Тренев дали това ще увеличи цената, която плащат софиянци за вода. Според нея е неизбежно да бъдат променени някои от параметрите на бизнесплана на дружеството за 2017-2021 г., заради загубите на "Софийска вода" и разходите, които ще бъдат направени.

Ще бъде ли внесено пред КЕВР предложение за промяна на цената на водата в София, попита Манолова директора на „Софийска вода“.

От отговора на управителя на „Софийска вода“ стана ясно, че действително във връзка с изпълнението на проекта за подаване на вода към Перник, разходите ще се увеличат, което косвено потвърждава предположението, че цената на водата в София трябва да бъде повишена.

"Ние сме „за“ това водната криза в Перник да бъде решена, но това не означава, че не трябва да сме информирани за параметрите на предложеното решение", посочи тя и напомни, че докладът по внесеното предложение не е публичен. С други думи, столичните общински съветници ще трябва да вземат решение, без да са наясно с икономическите параметри.

Манолова попита още кой ще поеме разходите за експлоатацията и поддръжката на водната връзка и на помпената станция, включително и след като отпадне необходимостта от подаване на вода за Перник.

За какъв срок ще е споразумението между Софийска вода и ВиК-Перник за доставката на вода и по какъв начин ще се гарантира получаването на вземанията, предвид състоянието на ВиК-Перник, попита още Манолова.

Тя припомни, че водното дружество на Перник и към настоящия момент дължи над 4 млн. лева на търговски банки и попита общинските съветници в София какво ще стане, ако ВиК-Перник не може да заплаща водата, която ще получава от София.

Язовир "Бели Искър" е шестият в списъка с 418 язовира в аварийно състояние, за ремонта на които са отпуснати от Министерски съвет на Държавната консолидационна компания (ДКК) 500 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови