Мая Манолова ще оправя батака с боклука на София с референдум

OFFNews 14 септември 2019 в 17:02 3934 0

Мая Манолова, Долни богров

Снимка пресцентър

Ако Мая Манолова стане кмет на столицата, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането.

Според нея темата е изключително важна за столичани и решението трябва да го вземат те. Защото решението, което в момента предлага екипът на Фандъкова е това, при което се заравят едни пари, посочи тя днес на входа на депото за неопасни отпадъци в Долни Богров, където по думите й дневно се заравят по 300 тона от т.нар. РДФ.

Манолова припомни, че сметището в Долни Богров беше затворено през 1997 г. „Днес в това сметище се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани, според обещанията на кмета Фандъковa“, каза тя.

Претендентката за кметския пост обясни защо софиянци, както за повечето от нещата в столицата, и плащат двойно и в случая - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на преработеното. „Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво - 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България“, коментира Манолова.

Тя изчисли, че общата сметка е в размер на 36 млн. лв. и че всеки ден на столичани това струва по 100 хил. лв. за преработката на този боклук.

Според нея през следващата година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лв. годишно и ще стане малко над 50 млн. лв. „Толкова ще плащат столичани за преработка на същия този боклук. Това става ясно от обществената поръчка, която кметът Фандъкова е обявила на 19 август т.г., която ще бъде отворена на 20 септември“, посочи Манолова и уточни, че става въпрос за две поръчки.

Първата е за изгаряне на това гориво, а втората е за транспортиране на горивото, което се произвежда в завода за боклук.

„Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще струва на столичани годишно по 15 млн. лв., а транспортът ще струва 5 млн., 27 млн. - заводът за боклук, 3 млн. за това депо - общо 50 млн. лв.“, изчисли Манолова.
Тя беше категорична, че „ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния момент и свързани със сметосъбирането и боклука на София“.

„Оказа се, че съм права за поръчката за сметосъбирането. 500 млн. лв., обявени от кмета Фандъкова в навечерието на изборите, при положение, че договорите на сегашните фирми изтичат след 1 година. Така и не чух смислен отговор защо е това бързане, но можем да си направим предположенията, предвид факта, че през следващите 5 години ще почистват същите фирми като сега. Същите фирми от приятелския кръг, както се вижда от отворените вече оферти - има позиции, за които има само по един участник“, подчерта кандидат-кметът.

Според нея единственият ощетен е столичното общинско предприятие, което до момента е чистило 3 района, сега ще чисти само един - въпреки обещанието на кмета Йорданка Фандъкова, дадено през 2016 г., че ще инвестира и стабилизира това общинско предприятие, за да може общината сама да се включи в сметосъбирането.

„Тогава са отделени 3,5 млн. за закупуване на техника, а резултатът от това обещание и усилия е фактът, че общинското предприятие сега ще чисти само един район – най-трудният „Красна поляна“. Системата за управление на отпадъците в София е сбъркана. Това ли е кръговата икономика, зелената икономика, при която харчим пари, за да произведем от боклука гориво, а след това заравяме това гориво в земята в едно сметище, което беше затворено“, запита Манолова.

Тя обяви, че от нея вече се очакват решения и затова със сигурност ще обещае на кмета Фандъкова, че ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София, за да бъде всичко извадено на масата.

„А София, въпреки, че годишно се харчат над 200 млн. лв. за чистота, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Ставаме заложници на същото за следващите 5 години - пак същите ще чистят, пак така ще чистят. Не просто сбъркана система, а една дебела сметка, която плащат столичани. И един много красноречив пример колко непрозрачно и неефективно се харчат парите на гражданите на София“, заключи Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови