Мая Манолова за увеличената от БСП и ГЕРБ партийна субсидия: Ето това е уйдурма, в която Борисов ме обвиняваше

Ще защитавам всеки журналист, свален от ефир. Готова съм да подкрепя, да протестирам, да изляза с позиция, заяви Манолова

OFFNews 10 декември 2019 в 09:51 5692 0

Адвокат съм, имам професия, която обичам. Съвсем почтено си подадох оставката като омбудсман преди кметските избори. Сега всеки, който иска, може да се обърне към мен като защитник - адвокатската ми кантора е съвсем отделно от гражданската платформа "Изправи се, България". 

Това заяви Мая Манолова по Нова тв в отговор на въпрос какво работи в момента. Хората ме приемат като защитник на техните права. Ако ме бяха избрали за кмет, щях да съм кмет-омбудсман. Телефонът ми звъни денонощно. Това, което съм правила като омбудсман, сега го правя през гражданската платформа", обясни Манолова.

Това няма да бъде партиен проект, няма да прерасне в партия, но още при регистрирането на платформата е обявено, че ще имат политически искания, обясни тя. Ние ще предлагаме решения на проблемите, каза още Манолова.

Тя заяви, че не е дневен ред как ще участват на избори. Избори ли ще има - не ми е известно Борисов да е подал оставка или да е построил магистрала "Хемус", пошегува се тя. Възможни са различни решения, уточни тя за евентуални предсрочни избори. 

Ще защитавам всеки журналист, свален от ефир. Както  го направихме по време на местната кампания, когато свалиха Силвия Великов, както го направихме - бях омбудсман, когато задържаха журналистите от Биволъ. С моя екип подкрепихме журналистката от Варна, която зададе неудобен въпрос на настоящия кмет и бе принудена да напусне работата си, обясни Манолова. Свободата на словото е основна ценност, която е право на българските граждани. Всеки от нас не трябва да си мълчи, когато свалят журналист, спират БНР, арестуват фоторепортер. Готова съм да подкрепя, да протестирам, да изляза с позиция... Иначе България ще си остане на 111 място по свобода на словото, каза още Мая Манолова. 

Властта се страхува от светлината, а медиите са тези, които дават светлината, заяви още Манолова. 

Тя  коментира и решението на ГЕРБ и БСП партийната субсидия да се увеличи отново и да стане от 1 на 8 лв. на глас: Ето това е уйдурма, в която Борисов ме обвиняваше по време на изборите.

"Господин Борисов трябваше да се събере конституционно мнозинство. Това, което събра за партийната субсидия, е достатъчно и за реформа и в съдебната власт, но той не я прави, защото няма политическа воля. Решението му за партийната субсидия е уйдурма, в която той ме обвиняваше – договориха се всички партии в парламента и след като публично уж Борисов се закле субсидията да е един лев, сега стана 8 лева – осемкратно увеличение. А от 5 години втората година от майчинството е 380 лева и не е мръднала, същото е с детските градини – за тях няма 66 млн. лева, за да станат безплатни. Тоест за помощите на хората с увреждания няма, за майките и детските градини няма, но за партийните субсидии има", заяви Манолова.

Попитана за предложението на правителството за независимия прокурор, тя отговори, че това е съшита с бели конци маневра и едно безполезно предложение. "Как подчинен на главния прокурор ще го разследва? Няма такава фигура и принцип в Конституцията и те го знаят", отговори Манолова. Това е противоконституционно предложение, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови