Майдел: Въпреки кампанията срещу приемането на еврото България ще продължи пътя си към единната валута

OFFNews
13 февруари 2020 в 21:32 | 6514 |3

Въпреки кампанията срещу приемането на еврото България ще продължи по план, за да влезе в чакалнята на Еврозоната, ЕРМ II, а впоследствие - и в самата Еврозона.

Това зяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в Страсбург след разговор с изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия по въпросите за икономиката и Еврозоната Валдис Домбровскис.

"С г-н Домбровскис обсъдихме критиките към еврото, различните конспирации, които съпровождат приемането на общата европейска валута. Те са сходни във всички държави, но примерът с Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения, които вече минаха по нашия път, показва, че влизането само помага на икономиката", добави Майдел.

В разговора си с комисаря Домбровскис тя е поискала още веднъж гаранции, че курсът лев-евро не е застрашен и спестяванията на гражданите няма да пострадат.

"Българите могат да са спокойни за спестяванията си и за финансовата стабилност в страната, още повече, че банковият и финансовият сектор влизат под наблюдението на ЕЦБ с приемането на еврото. А практическите ползи като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика, предвидимост на бизнес средата и възможност за използване на финансова помощ от другите страни в случай на криза са очевидни", коментира Майдел, която работи в комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

zuljin

Рейтинг : 5780

15.02 2020 в 08:50 3
+ 2
- 0
Освен ако малоумното ви МИЛИЦИОНЕРСКО правителство не падне от власт, което е много вероятно...
Стефан

Рейтинг : 22188

14.02 2020 в 01:33 2
+ 23
- 3
Това, светска пикла да говори на "въпреки" на повечето от половината от народа, и на специалистите по важен, и също така неимоверно скъп въпрос, е ... Как да го кажа по-меко.
Върни се на пилона на чалготеката, от която си изпълзяла, а?
За еврА.
Стефан

Рейтинг : 22188

13.02 2020 в 23:08 1
+ 24
- 3
Маце, на твойте години вече би трябвало да знаеш, че светските фръцкания са до време. А ти си хукнала да си купуваш фабрика на Осми септември.
Не знаех, че от десет жени-клоуни по целия свят, поне две са "българки".