Майките на деца с увреждания на среща с Бисер Петков и Бойко Борисов

OFFNews 28 ноември 2018 в 18:25 3380 0

"Очакванията бяха, че имаме съгласие по тези текстове и за нас беше изненада, че имаше остра реакция по време на вчерашното заседание на социалната комисия. Финансирането на личната помощ е гарантирано."

Това коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков през журналисти в Народното събрание. 

Изявлението идва, след като майките на деца с увреждания излязоха с протестно отворено писмо, в което обявиха, че парите, предвидени за лични асистенти в Закона за личната помощ, не са достатъчни и ще доведат до дискриминация и списъци на чакащи. Според тях текстовете ще влязат в сила, без да има ресурс за тяхното прилагане.

Майките на деца с увреждания изразиха притесненията си и по време на социалната комисия в парламента вчера, а днес те се срещнаха с ресорния министър. 

Министър Петков заяви, че няма как да се направи съвсем точен разчет какви ще бъдат резултатите от индивидуалната оценка на потребностите на всяко едно лице.

"Тези средства са разчетени на база на броя потребители на услугата за личен и социален асистент. Понастоящем потребителите са около 23 000 - 24 000. И в нашата договореност на майките на деца с увреждания по плана за действие е тези, които получават тази услуга, да продължат да я получават по досегашния ред и обем часове, но същевременно ще имат право да минат оценка за определяне на лична помощ."

Законът предвижда хората с увреждания да могат сами да си изберат личния асистент, като право на лична помощ ще имат хора с увреждания, които са с над 90% увреждания, и деца с увреждания, които са с над 50% увреждане. Според министър Петков, лична помощ е предвидена за над 80 хил. хора с увреждания през 2019 г. 

След продължила над час среща с министъра обаче стана ясно, че майките на деца с увреждания отиват в Министерския съвет, където ще се срещнат с премиера Бойко Борисов. 

В момента текат дебатите по окончателното приемане на бюджета за Министерството на труда и социалната политика, където опозицията в лицето на Антон Кутев от БСП също изрази притесненията си по тези въпроси. 

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обяви от парламентарната трибуна, че предвидените за финансирането на дейностите по Закона за личната помощ 71 млн. лева ще бъдат прехвърлени от финансовото министерство в социалното ведомство, за да се изчистят част от притесненията на майките на деца с увреждания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови