Майките на деца с увреждания продължават протестите

Искат вицепремиер за председател на Националния съвет за хората с увреждания

OFFNews 26 октомври 2018 в 13:54 2158 0

Майките на деца с увреждания ще продължат с протестa си с палатковия лагер, въпреки че днес депутатите приеха на първо четене законопроектите, за които настояваха - за хората с увреждания и за личната помощ.

"И след приемането на законите, протестите продължават. Искаме да видим финала", каза една от протестиращите майки - Мая Стоицова, пред журналисти в парламента. Те ще протестират до окончателното приемане на двата законопроекта.

Протестиращите не се отказват и от демонстрациите с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени" с "уж болни деца".

"Продължаваме и днес с протеста за оставката му. Всички се убедихте, че издържаме на всякакви условия. Ще бъдем на улицата всеки ден, през деня в палатката, а вечер на улицата", каза Стоицова.

Според приетия днес проект за нов Закон за хората с увреждания именно Симеонов ще трябва да оглави съвета. Днес от ГЕРБ обявиха, че ще предложат председател на бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде не Валери Симеонов, а е социалният министър Бисер Петков.

Протестиращите майки обаче не харесаха това предложение.

"Против сме начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде министър. Искането ни е да бъде вицепремиер. Борбата ни е да излезем от отговорността само на социалния министър. Предложението на ГЕРБ е ужасяващо", посочи една от протестиращите.

Попитана дали ще продължат да настояват Националният съвет да се ръководи от вицепремиер, при положение че в момента ресорният такъв е Валери Симеонов, Вера Иванова каза: "Не можем да предположим, че държавата зависи от личността на Валери Симеонов".

"Днес в парламентарна зала чухме депутати от всички партии да говорят на нашия език срещу ТЕЛК, за хоризонтални политики за уврежданията, за единен регистър на хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език. Сега ние искаме да ги попитаме - готови ли са да се преборим с ТЕЛК. Явно е общо искане и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така, както трябва“, каза Мая Стоицова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!