Македония се надява на дата за преговори с ЕС до края на българското председателство (видео)

Външните министри на ЕС обсъждат в София присъединяването на Западните Балкани

Мая Младенова 16 февруари 2018 в 10:32 5822 1

Екатерина Захариева

Започна вторият ден от неформалният съвет на външните министри на ЕС, който се провежда в НДК в рамките на Българското председателство.

На съвета днес присъстват и външните министри на страните кандидатки Албания, Сърбия, Черна гора, Македония и Турция, тъй като темата за Западните Балкани е централна в дневния ред на заседанието.

На влизане българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че на днешната дискусия ще се дебатира въпросът за Западните Балкани - един от приоритетите на българското председателство. "Сигурна съм, че от днешната среща ще дойдат много добри новини за общата политика по отбрана. Знаете, че най-високите изисквания към страните кандидатки е да има пълно съответствие с външната политика и политиката за отбрана и сигурност на ЕС", каза Захариева.

На въпрос дали очаква през българското председателство съществен напредък по преговорите със страните кандидатки, комисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че до месец юни, когато е краят на председателството, има още много време, но изрази надежда за постигане на напредък. Той изрази увереност, че проблемните моменти между Гърция и Македония междувременно ще бъдат изгладени. 

Повечето министри днес не направиха изявления преди началото на срещата, която ще завърши с пресконференция на министър Екатерина Захариева и на върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

Един от външните министри, които демонстрираха пред журналистите висок дух преди срещата, бе този на Македония Никола Димитров. Той сподели, че снощи е имал неформална вечера с гръцкия си колега в по-широк формат. На въпрос как ще коментира изявлението на премиера Зоран Заев, че 3 от 7 въпроса по спора за името на Македония са решени и кои са те, Димитров отговори: "Задачата на премиера е да води, да осветлява пътя, да бъде лидер, а нашата задача е да направим това. Не мога да отговоря в конкретни детайли."

"Вчера министрите заседаваха по темата за Балканите (Западните Балкани - б.р.) без представителите от Балканите, днес ще можем да разговаряме и по-директно. Мисля, че основните различия са по въпроса за датата. По-скептичните страни членки не искаха да се даде дата. Ние, от друга страна, сме твърдо решени да използваме този прозорец. Европа не може да е стабилна без Балканите, както показа емигрантската криза", каза на влизане пред репортери Никола Димитров.

На въпрос дали очаква по време на българското председателство Македония да получи дата започване на преговори за присъединяване към ЕС, той отговори: "Това би бил голям повод за празнуване. Правим всичко, което можем, до юни да има политическо решение. Правим всичко възможно да убедим Гърция за бъде част от този консенсус. Това би означавало добра работа за Македония, за Българияза всички наши съседи, за Балканите, но и за Европа."

Турция е представена на съвета от министъра по европейските въпроси Йомер Челик. Той не направи коментар преди началото на разговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови