Малина Едрева: Изстрадах и като съветник, и лично ремонта на Графа, но си взехме поука

Омъжена съм за французин, той обича София, но му е трудно с администрацията, признава тя

Юлиана Ончева 23 октомври 2019 в 08:30 7808 0

Малина Едрева е председател на групата на ГЕРБ в досегашния СОС и кандидат за съветник в листата на ГЕРБ/СДС за местния вот на 27 октомври. Тя е сред най-близките хора на Йорданка Фандъкова в Столична община. Председател на комисията по култура и образование. Омъжена е за франзуцин, с когото живеят в наследствения й апартамент в квартал "Изток". 

- Г-жо Едрева, колко съветници ще има ГЕРБ в новия СОС според Вас? И - ако са по-малко от сега - защо, къде сгрешихте? 

- Нашата цел е да запазим доверието на хората, за това работим през цялото време, и сега по време на предизборната кампания – също. Това е основното и най-същественото, защото - каквито и проекти да искаме да се осъществят, ни е необходима подкрепата. А тя се заслужава само с работа, с конкретика и със спазени обещания. Знаете ли, кое бих искала да се чуе най-много и да получи не само разбиране, а реална подкрепа? Бих искала хората на София да знаят, да повярват и да участват в новия процес за развитие на града ни. В момента има нов импулс пред София, можем да направим не просто стъпка, а голяма крачка към град на бъдещето. И, не не говоря, за някакво далечно бъдеще, а за бъдещето ни сега. И ние всички, наистина всички хора в столицата, можем да участваме и сами да управляваме този процес. Как ще стане това? Предлагаме конкретна програма, конкретни проекти, конкретни срокове, конкретни финансови ангажименти за това София да е град на хората. Това е важно в момента – доверието.

Конкретните резултати ще коментираме след неделя.

- Кажете три основни грешки, които допуснаха съветниците от ГЕРБ - връзкарство, надменност, лоша комуникация с хората? 

- В изграждането на доверие, водещ е диалогът. Ние винаги сме били с отворени сетива към хората – чуваемостта е ключова, за да стигаме до най-добрите решения. Точно кметът Фандъкова е човекът, който е инициирал консултативни съвети по различни теми, с участието на хората. По най-важните въпроси търсим мнението на възможно най-голям кръг експертно мнение хора, търсят се решения с участието на всички заинтересовани страни. Знаете, че по инициатива на кмета Фандъкова беше създадена „Визия за София“ и тя бе подкрепена от общинския съвет. Това е огромен експертен труд, да събереш професионалистите, да дефинираш предизвикателствата, да получиш най-добрите възможни предложения и да дадеш базата от данни обратно на експертите, за да изработват и предлагат най-подходящите решения. И това за всяка област, подчертавам, от живота на града. Едно нещо изстрадах много, и лично, и като съветник – ремонтът на ул. Граф Игнатиев. Най-големият ни пропуск беше, че не обяснихме на съгражданите ни преди началото на работата мащабите на тази реконструкция, допуснахме те да не чуят сроковете, не отчетохме притесненията. Да, взехме мерки, опитахме се и помогнахме, но пропускът остана. Вече си взехме поука и имаме конкретни решения, за да не поставяме хората на София в подобна ситуация.

- Приемате ли обвиненията за корупция в СОС и как ще се пребори ГЕРБ с нея?
- Корупция с внушения, размахване на обвинения и липсата на конкретика не се решава. Има само един механизъм за решаване на проблема – създаване на ясни правила, контрол и при нарушения – подаване на сигнал до съответните отговорни институции. Това е. Всичко останало са само приказки, които стават изключително гръмотевични по време на избори. ГЕРБ и лично кметът Фандъкова имаме твърда и безкомпромисна политика да реагираме веднага при съмнения за корупционни практики. Примери назад в годините има много в тази посока. Не ме разбирайте погрешно. Не сме решили проблема с лошите практики, но винаги сме давали ясен знак, че работим срещу тях. И призовавам политиците да бъдат отговорни – когато притежаваме сигнал, нашата отговорност е да го предоставим веднага. Насърчавам гражданите да правят същото. Битката с корупцията е единствено нетърпимост.

- Вие сте сред най-близките на кмета Фандъкова в Столична община - ще останете ли съветник, ако тя не е кмет? 
- Заставаме с лицата си и работата дотук. С констатираните пропуски и тяхното преодоляване, с поисканите от кмета Фандъкова законодателни промени по отношение на презастрояване, инкриминиране на горенето на отпадъци и носене на професионална отговорност. След като имаме резултата от доверието на нашите съграждани, ще имам отговор на въпроса Ви. Сега не разглеждам подобни хипотези.

- Колко нови места за култура ще има в столицата, според вашата предизборна програма? 

- На много напреднал етап е създаването на новия център за съвременна култура „Топлоцентрала“. Това ще бъде иновативният дом на изкуствата със зали за събития, място за изложби, ателиета за работа с деца, за резидентски гостувания на чуждестранни автори, социални контакти. Планираме създаването и две нови концертни зали, както и обогатяването на местата за култура на открито. Общината вече направи първите четири галерии – на Моста на влюбените, в Градската градина, градината „Кристал“ и в парка пред НДК. Подготвяме и превръщането на подземията на бившия мавзолей в галерия. Решение, което обсъждаме заедно с много хора, свързани с изкуството, туризма, с историята на града ни. Предвижда се и създаването на нова детска читалня в Борисовата градина. Къщата на Яворов, по която толкова много работихме, вече е собственост на Столична община и тя е другото естествено място за култура.

- Какви са акцентите в програмата ви за следващ мандат - ще продължи ли подкрепата за проекти? 

- През лятото проведохме поредица от среща, които нарекохме „Културата отблизо“ - десетки представители на творческия сектор и на социалното предприемачество участваха в дебатите, назовахме предизвикателствата, набелязахме решения и общината, и кметът Фандъкова поехме конкретни ангажименти, по които вече се работи вече. Основните ни акценти са програма „Култура“, програма Европа, Календара на Културните събития в града. От тази година стартира програма Социални иновации, а в управленската програмата за следващия мандат сме заложили създаването на програма за приобщаващото образование, също на проектен принцип.

- Харесва ли ви кварталът, в който живеете?

- Това е кварталът от моето детството и никога не се съблазних да го сменя.

- Съпругът Ви е французин - какво казва той, какво не харесва в София? 

- Съпругът ми обича София. София е свободен модерен град. Всяка година негови приятели и близки ни гостуват. За него е изключително интересно да вижда промяната. Какво не му харесва? Трудно му е с административните услуги, които не са адаптирани за чужденци. Това е нещо по което трябва да се работи на местно и държавно ниво, защото трябва да си даваме сметка, че София е европейски град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови