Малина Едрева: Свършили сме си работата добре, щом децата ни не се страхуват да ни търсят сметка

OFFNews 23 юли 2020 в 14:45 3740 5

Снимка Архив

През последните две седмици градът ни е свидетел на ежедневни протести. Всички ги виждаме, всички ги чуваме, но по-важното е всички да ги разберем. 

Това заяви председателят на ГЕРБ/СДС в Столичния общински съвет Малина Едрева на днешното заседание. В декларацията на групата се казва още:

Някои искания са обективни, някои са справедливи, някои са остроумни. Този протест не е предизвикан от един акт, от една личност или от едно правителство, това е протест в защита на ценности

Днес центърът на София не е блокиран от заграждения както преди 7 години. И това е ценност. Никой от нашата политическа сила не си и помисля да каже, че протестите не съществуват, че са една шепа маргинали, които нямат друга работа. И това е ценност.

Демокрацията и върховенството на закона са ценности, които трябва да се разберат много добре и да се защитават всеки ден, от всеки един човек.   

Демокрацията съществува само в рамките на правила – мирно и легитимно предаване на властта, уважение към мнението и вижданията на другите, не когато те са споделени от нас, а напротив – когато са различни.

Демокрацията не е налагане на волята на многото, на активните или на шумните над всички останали, а представителство на всеки.

Протестите са знак, че демокрацията е жива, здрава, жизнена и избуяваща, което значи, че поколенията след 89-та и ние самите сме си свършили работата добре, щом нашите деца не се страхуват да ни търсят сметка. Уважаваме правото на протест, защото и ние сме били децата на протеста. Нещо повече – за нас това не е въпрос на живот и смърт, а възможност за коригиране на грешки, възприемане на нови идеи и привличане на нови съмишленици.

Мястото на младите, на несъгласните, на тези, на които им е накърнено чувството за справедливост е точно на площада. Не винаги, но винаги, когато се налага. Даваме си сметка, че това е протест не защото правителството е направило много лоши неща, а защото не е успяло да направи много добри неща. И то ще получи своята оценка. Готови сме за това. Но това трябва да стане на избори, защото така работи демокрацията. 

И всички, които участват в протести, трябва да приемат това. Трябва да приемат избора, който парламентарните, президентските или които и да е избори са легитимирали. Може да не ни харесва резултатът, можем да не утвърждаваме този, който е избран, можем дори да не го търпим, но трябва да приемем избора. Дори да е различен от нашия избор. Демокрацията понякога разочарова, демокрацията понякога се движи по-бавно или по-бързо от нашия ритъм, но продължава да си струва. 

Не си позволяваме да отхвърляме протеста като компрометиран поради факта, че освен млади, активни хора със справедливи искания, той се предвожда и от г-жа „Аз предложих Пеевски“, политически стратези с фабрики за тролове и сайтове за фалшиви новини, бивши, настоящи и надяващи се политици от всякакви цветове и групи по интереси. Те също имат право на мнение, но освен това имат и отговорност. Отговорност да заявят какви решения предлагат, кой стои до тях, зад тях и около тях. Какво са постигнали досега и какво не са успели? Какъв път виждат напред?

Този дебат е не просто необходим, той е дължим от всички нас, които чуваме и разбираме протеста, а не го използваме като политически опортюнизъм и 15 минути медийно внимание.

И в заключение- поведението по време на тази ситуация показва реално какви са твоите ценности.

Да си демократ, означава да уважаваш правото на другия да избира! Да си демократ, означава да не налагаш своите виждания силово! Да си демократ, означава да не въвличаш останалите в твоите схеми, без тяхно съгласие!
Да си демократ, означава да спазваш законите и правилата, а не да рушиш и тероризираш! Всеки има право на протест, но не за сметка на другите, които не протестират. Да спираш метрото и после да бягаш като партизанин от мандра, да лишаваш хората от право на свободно придвижване, е обратното на почтеност и демократичност. Надявам се, колеги, категорично да се разграничите от подобни прояви!  

Надявам се още и, че всички колеги са в състояние да направят разликата между сесията на общинския съвет и площада. Ние сме тук, за да обсъдим и вземем конкретни решения по проблемите на града. Защото това означава да оправдаваш доверието на софиянци – да си тук, да работиш, да градиш и носиш отговорност. По волята на софиянци трябва да търсим тези решения заедно – ние с вас и вие с нас. Надявам се да използваме времето си днес за града, а не за да разиграваме сценки за моментни политически дивиденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

5

Човека

24.07 2020 в 02:07

Не мога вее олемайко. Вий сте уникални бе. Не мога да изразя отвращението си.
По същата логика те може би са помогнали на милион и половина българи да живеят и работят в чужбина!

3232

4

tarabata

24.07 2020 в 01:12

ХАХАХАХААХАХАХ НЕЩАСТНИЦА!!!

17439

3

мнение от IP

23.07 2020 в 15:48

г-жо Едрева, много сте далече от същността на демокрацията. Ама много! Протестът е защото правителството Е направило много лоши неща. Защото е накърнило на клетъчно ниво чувството на всеки гражданин за достойнство. Тая тъпотия - "трябва да чакате изборите" е безсмислица в случая, тъй като тук не става дума за определени решения, става дума за изцяло абсолютно потъпкан МОРАЛ на ниво човек. Протести за определени решения е имало и ще има винаги - но ОСТАВКА и нови избори обществото иска само когато падението е непростимо. И това се налага само в България - в други държави оставките се подават моментално.

3810

2

Пенчо бре

23.07 2020 в 15:10

Тази жена сигурно протестира, но с маска и след 22 часа, часът на размириците.

5784

1

Бабатунде

23.07 2020 в 15:08

Абе всеки докоснал се до ГЕРБ ли има безгранична наглост, или всеки с безгранична наглост се докосва до ГЕРБ ?