Манолова: Да питат Горанов защо субсидиите на партиите са увеличени. Той: Несъвършенство в закона

OFFNews 22 май 2019 в 16:28 5005 1

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова очаква народните представители да упражнят правото на парламентарен контрол върху изпълнителната власти по-специално да попитат финансовия министър Владислав Горанов за данните за нарушения при партийните субсидии за 2018 г.

Припомняме, че в предаването "Шоуто на Слави" бяха изнесени данни, според които през 2018 г. партиите са взели увеличени субсидии, като са си разпределили по 13 лв. на глас вместо предвидените 11 лева на глас. От екипа на Стави Трифонов изчислиха, че така партиите са си разпределили общо 38,6 вместо 32,1 млн. лева. Разликата идва от това, че към броя получени за всяка партия гласове са добавени и гласоподавателите на партиите, останали под 1-процентовата бариера, гласовете за независими кандидати и дори на хората, гласували с опцията "Не подкрепям никого". (По закон субсидия се полага само на партии с поне 1% от гласовете на последните парламентарни избори и тя е по 11 лева на глас.) Екипът на "Шоуто" се позовава на предоставена от Министерството на финансите справка, от която обаче не става ясно как е изчислен размерът на субсидията.

Манолова коментира днес темата във връзка със започналата проверка на прокуратурата.

Според омбудсмана от изнесената информация става ясно, че има нарушение на закона и ощетяване на гражданите с над 6 млн. лв. Манолова посочи, че текстовете на закона са ясни - политическите партии получават субсидия в размер на 11 лв. за всеки получен от тях действителен глас. Тя допълни, че през 2016 г. по предложение на бившия председател на правната комисия Данаил Кирилов се прави уточнение, което да направи невъзможно разпределянето на подадените гласове "не подкрепям никого" за субсидия на политическите партии.

До днес МФ нямаше коментар за разминаването. Днес обаче финансовият министър коментира, че партиите и коалициите са получили по 13,20 лв. на спечелен глас заради "несъвършенство в законодателството". Това той коментира преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Откъде идва разминаването

"Несъвършенството", за което говори Горанов, най-вероятно е заложена "вратичка" в Закона за политическите партии. Там в член 27 се казва, че "общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер, определен ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България". Само че общата сума се определя от всички действителни гласове, а после се дели само между тези партии и колаиции, които имат право на субсидия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

22.05 2019 в 17:38

Я да питат и псевдо опозицията БСП, ДПС и Магарешки защо си мълчаха? Още един пример, че всички са с ГЕРБ.