Манолова: И кметовете да се произнасят по разрешителните за отпадъци (видео)

OFFNews 01 февруари 2020 в 14:17 1876 0

От „Изправи се.БГ“ ще внесем законодателни промени, така че и кметовете да имат право да се произнасят по издаването на разрешителни, свързани с отпадъци.

Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на срещата си с жителите на Батак.

Хората подадоха сигнал за съхранение на отпадъци в бившия военен завод в града и са притеснени, че могат да възникнат зарази, проникване на токсични вещества във водата, замърсяване на въздуха и екокатастрофа в града.

Отпадъците, които се съхраняват в Батак, са определени като индустриален отпадък, по-специално текстил. Проверка на място се видя, че само надписите са за текстил, а всъщност на площадката има , азбестова вата, пластмаса, кабели, кожа и части от електроника.

„Не е ясно как РИОСВ издава разрешително за съхранение на отпадъци в рушаща се сграда“, заяви Манолова и допълни, че РИОСВ трябва да отмени разрешителното за тази площадка, както искат хората от Батак.
„Тук няма никакви условия за съхранение на боклуци“, категорична е тя.

Жителите на Батак подадоха сигнал в приемната за граждани на „Изправи се.БГ“ за съхранението на боклук близо до града. Разрешителното, издадено от РИОСВ през октомври 2019 г. е за 12 000 тона на година, а в града годишно се произвеждат 2000 тона боклук.

Общината е обжалвала разрешителното, но законът не задължава РИОСВ да се допита до кмета и до местната общност.
Жителите на Батак са изпратили писмо и до Народното събрание, в което призовават да се отмени разрешителното за съхранение на отпадъци в бившия военен завод в Батак.

В писмото те подчертават, че през 2019 г. сградата е определена, като „потенциално опасна“, тъй като няма врати и прозорци, покривът се руши и е пред срутване.

Хората се опасяват от потенциална екологична катастрофа, тъй като сред отпадъците има азбестова вата, части от електроника и кабели, които са със специален режим на съхранение, достъпът до тях не е ограничен, а близо до площадката за съхранение на отпадъци има защитено жилище за хора с увреждания и брегът на реката, по който има помпени станции за питейна вода в град Пещера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови