Манолова: КЕВР и Борисов излъгаха хората, че цената на тока ще падне

От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Той носи отговорност, каза лидерът на

OFFNews 03 юли 2020 в 15:39 1971 0

КЕВР и Борисов излъгаха хората, че ще се намали цената на природния газ, така че цените на електроенергията и парното в сметките на хората също да се намалят. В Разград вместо да е намалена цената на тока с 2 %, ще бъде увеличена с 0,5 %. От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Той носи отговорност.

Това заяви председателят на Гражданската платформа Мая Манолова пред медиите в Разград.

Неудобната истина, която КЕВР скри от гражданите, е, че вместо цените на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. да бъдат намалени спрямо 1 юли 2019 г. поне с 25-30 %, те намаляват средно с 12,69 %, допълни Манолова.

Причината за това е, че в цената на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. разходите за природен газ са изчислени по прогнозна цена, определена от КЕВР в размер на 30,50 лв./МВтч без ДДС, а не по 19,10 лв./МВтч без ДДС, което е с 11,40 лв./МВтч или с 60 % по-висока за потребителите в сравнение с цената за топлофикациите, подчерта Манолова.

Днес до края на деня се очаква депутатите от ГЕРБ да предложат Пламен Младеновски да е новият шеф на КЕВР, каза още Манолова. Тя припомни, че управляващите промениха закона специално за него, така че изискването за професионален стаж за председател на КЕВР вече не е 10 години, а е 5 години.

След като партията на Борисов променя закона за определен шеф на КЕВР, Борисов вече не може да си измие ръцете с КЕВР, допълни Манолова.

Относно антикризисните мерки на правителството председателят на „Изправи се.БГ" заяви, че мерките на властта не са стигнали до малкия и средния бизнес.

Наесен безработицата ще залее България и гневът на хората ще ескалира. Няма как да се живее без доходи. Безработицата ще се увеличи двойно според прогнозите на икономистите, малките фирми фалират, каза Манолова и добави, че ни чака есен на бунтовете и недоволството.

Тя допълни, че въпреки широко прокламираната мярка с грантове от 3 до 10 хил. лв. за микропредприятия, няма предприятие, което да е получило финансиране. Мярката с подкрепа между 30 и 150 хил. лв. за средните предприятия още не е стартирала и не е ясно кога ще бъдат получени парите. Държавата си прибра нейното, но не даде нищо на хората, малките фирми, домакинствата, обясни Манолова.

По време на срещата с инициативния комитет от Разград, който се бори срещу войната на пътищата, председателят на „Изправи се.БГ" заяви, че през май 2019 г. в Разград е имало 28 катастрофи с трима загинали и 45 ранени. През май 2020 г. катастрофите са 33 с двама загинали и 41 ранени, а на годишна база в страната по пътищата умират около 650 души. Време е институциите да вземат мерки за войната по пътищата, с дрогираните, пияните и неподготвените шофьори, както и да се предвидят по-високи санкции за нарушителите, каза Манолова.

Тя подчерта, че подкрепя драконовските мерки, поискани от прокуратурата за джигитите на пътя и се обяви за по-строги санкции в Наказателния кодекс за нарушителите на правилата за движение, особено за употребилите алкохол и дрогираните шофьори.

Средно по един клас български деца на година си отиват след инциденти на пътя, а бездействието на институциите и управляващите не предприема адекватни мерки да се спре черната статистика, добави Манолова.

В Разград също представяме нашите 19 мерки за 19 месеца за излизане от кризата. На първо място е Националната програма „Работа за всеки" за 2,5 млрд. лв. за 200 000 работни места в малките и средните предприятия с до 9 души персонал. Това е наличен ресурс, който и към момента управляващите не могат да оползотворят. С други 200 млн. лв. ще осигурим задържането на 50 000 сезонни работници на пазара на труда, които се върнаха от чужбина заради коронавируса. Специална подкрепа, като трети акцент, е за семейните стопанства, в които подкрепата от държавата ще се изразява в плащането на минимална работна заплата и осигуровки за 100 000 работници, каза Манолова.

За нас е много важно и подкрепата на държавата в изкупуването на продукцията на селскостопанските производители, като тук визираме български плодове, зеленчуци, традиционни производства, розопроизводители, мед, череши и други. Изкупуването на тяхната продукция е ключова подкрепа на държавата и на тези сектори, подчерта тя.

Манолова добави, че следващата седмица приключва обиколката си в страната, при която „Изправи се.БГ" създаде опорни екипи в областните градове и в десетки общини. Останаха Кърджали, Монтана и Перник, обяви Манолова програмата за следващата седмица.

Тя изрази задоволство, че след акциите на Инициативния комитет в Кубрат, в които тя участва миналата седмица и утре ще се включи в протеста им за пътя Кубрат-Русе, от АПИ са обявили, че започва ремонт за над 30 млн. лв. Манолова подчерта, че заслугата е на Инициативния комитет и на хората от Кубрат, които от десетилетия се борят срещу транспортната откъснатост и лошото състояние на пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови