Манолова внесе законопроекта срещу рекета на колекторите

OFFNews 01 юни 2020 в 12:27 2494 0

Г-н Борисов, отново сме под прозорците ви – подаряваме ви готов законопроект за колекторите. Така Вие и вашите депутати ще можете да го внесете и гласувате, за да докажете, че не сте разпънали чадър над колекторските фирми и сте на страната на гражданите, а не на страната на икономически силните.

Това каза при внасянето на законодателните предложения за регламентиране работата на колекторските фирми лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова. Тя внесе проектозакона в сградата на парламента до Министерския съвет в 11,00 ч. и задочно се обърна към премиера Борисов, че така прави подарък за него и неговата парламентарна група.

Подарявам на премиера Борисов този законопроект за колекторите, за да сложи юзди на колекторските фирми. Това е идеална база за консенсус на всички политически партии в парламента – така ще покажат, че стоят на страната на гражданите, а не гонят политически дивиденти, подчерта Манолова.

По думите й не може всеки осъждан и криминално проявен да става колектор или служител в колекторска фирма. Манолова добави, че по данни на Асоциацията на колекторските агенции само за една година те са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.4 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв.

Този законопроект ще даде глътка въздух на хората срещу рекета на колекторите, посочи Манолова и подчерта, че закони като този, важни за обикновените хората, са подминавани от политическите партии в парламента. Преди почти година внесох закона за частния фалит, но той още не е приет, въпреки че по време на тази криза той би дал втори шанс на хората, даде пример Манолова.

Тя посочи, че в закона за колекторите е заложено изискването те да имат поне 500 хиляди лева капитал, да са регистрирани в специален регистър, а контрол върху дейността им да осъществяват КЗП, министърът на икономиката и БНБ – в случаите на дългове по лизинги, кредити и др. Въвежда се още забрана длъжникът да бъде търсен по всяко време в дома му, на работното му място, да бъдат тормозени съседите му и семейството му, да се лепят съобщения за дълга му на публични места. Предвидено е също, дълговете да се събират, само ако длъжникът е съгласен, не ги оспорва и е посочил конкретен колектор.

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор, обясни още Манолова.

Сред санкциите, които тя изброи, са глоби за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за самите колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения. Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Манолова подчерта, че законодателните промени са адресирани до премиера Бойко Борисов, в качеството му и на председател на ГЕРБ, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът в сила възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови