Манолова започва кампания за премахване на ДДС върху даренията на книги

OFFNews | 24 май 2019 в 21:12 | 2180 |2

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги за библиотеките.

Тя обясни, че към нея са се обърнали български издатели, които са поставяли неведнъж този въпрос, но досега той е бил посрещан с безразличие.

"Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр. Към това трябва да добавим и факта, че депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък", посочи Манолова във Фейсбук.

"Едва ли има друга страна в Европа, в която дарението да се наказва с данък. Готова съм да започна кампания, така че тази несправедливост да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата...Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко!", подчерта тя. 

„Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата“, написа още Манолова.

Препоръчани материали
elbarbudo

Рейтинг : 1198

25.05 2019 в 15:55 2
+ 0
- 0
Маяма е скромна жена и е решила да остави вдигането на данъците върху хазарта на "да българия".
Mayya

Рейтинг : 2287

24.05 2019 в 22:29 1
+ 0
- 1
Туй - добре, един път в тодината е, не настъпва никого и печели аплодисменти. Що не подпука хазарта и застраховането, дето са освободени от данък. Или там не се пипа, щото е опасно.