Марешки: Не на изтребителите, парите да отидат за 300 лв. минимална пенсия

OFFNews 15 май 2019 в 14:46 2807 0

"Воля" ще внесе предложение за законодателни промени, които предвиждат минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лв. Това обяви лидерът на партията Веселин Марешки в кулоарите на парламента днес. 

По-рано днес в пленарната зала на Народното събрание Марешки прочете декларация от името на парламентарната група, в която осъди строго военния министър Красимир Каракачанов за "провалените" преговори за закупуване на нови изтребители и поиска тяхното прекратяване.

"Вчера военният министър призна, че е твърде вероятно да няма сделка и делегацията му не може да договори във Вашингтон приемлива цена. С други думи, най-после си призна, че няма капацитета да защити националния интерес", коментира Марешки вчерашното изказване на Каракачанов, което разкри, че не е постигната по-ниска цена за закупуването на изтребителите F-16, която България да може да си позволи.

Българска делегация все още е във Вашингтон, за да очертае параметрите на бъдещата сделка за изтребителите F-16. Според приетия от парламента проект страната ни може да плати 1,8 млрд. лева, като по-късно депутатите позволиха и излизане от тази рамка, защото поисканата сума от САЩ е значително по-висока, макар че точната цена не е известна. Очакванията бяха до юли да може да се постигне сделка, като правителството се надява да намали цената, но Каракачанов коментира, че засега тя е "неприемлива". Вчера министърът на отбраната допълни, че може да започнат преговори с Италия и Швеция.

"На военния министър ще му кажа едно: слаб сте в големите сделки. Не Ви бива. Има много да учите. Явно силата Ви е в кокошкарските. Така че предлагам от името на "Воля: Българските родолюбци" парламентът да отмени решението за започване на преговорите за закупуване на F16. Делегацийката на Каракачанов, във Вашингтон спешно да бъде върната обратно и да не прави повече нищо, защото и дотук се изложиха много. При това изхарчиха и много български пари, ще искам и отчет колко пари са изхарчени за тези безсмислени, безплодни преговори", обърна се задочно към Каракачанов Марешки.

Лидерът на "Воля" настоя правителството да се заеме с въвеждането на "спешни мерки за повишаване стандарта на живот на българския народ, не на американския" и по-късно в кулоарите заяви, че от партията ще предложат вдигане на минималната пенсия на 300 лв

"Излъганите пенсионери от т. нар. патриоти не заслужават такова отношение и затова ще внесем проектозакон минималната пенсия веднага да бъде вдигната значително и да стане минимум 300 лева", заяви той, визирайки предизборните обещания на "Обединени патриоти".

Марешки още бе попитан защо от групата на "Воля" подкрепиха назначението на Десислава Танева за земеделски министър днес, имайки предвид, че са в опозиция. Той коментира, че като първа политическа сила ГЕРБ и министър-председателят Бойко Борисов имат право да предлагат каквито желаят кандидатури за управленските постове, но те ще си и носят отговорността.

"Те си носят отговорността, рейтингът им спада и все по-ясно става на всички, че има една единствена алтернатива в сегашния политически живот и това е коалицията "Воля - българските родолюбци", заяви той. "Ние не сме се излагали, смея да твърдя, че и в бъдеще няма да се излагаме", допълни лидерът на "Воля".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови