Марешки и Сидеров настояват Борисов да защити Орбан

OFFNews 14 септември 2018 в 10:07 2961 1

Лидерът на Атака Волен Сидеров и този на Воля Веселин Марешки искат парламента да задължи премиера Бойко Борисов да се обяви прорив санкциите на ЕС срещу Унгария.

Депутатите на Марешки и Сидеров внасят в деловодството на Народното събрание проект за решение, с което да задължи Борисов да изрази позиция пред Съвета на ЕС против процедурата, която позволява гласът на Унгария в съюза да бъде отнет. Към проекта са представени и мотиви за предложението, според които унгарският премиер Виктор Орбан "има смелостта да се опълчи срещу криворазбрания либерализъм и да защити страната си".

"Проблемът със сбърканата политика на мигрантите на ЕС доведе до сериозни проблеми в страните членки. Проблеми, които имат проекция години наред. Тази политика заплаши стабилността и сигурността на европейските граждани. Следващите лидери ще имат трудната задача да поправят грешката, но щетите вече са нанесени и то с цената на човешки животи", пише още в мотивите към предложението. 

Проекторешението е подписано от 11 народни представители, които са само от Воля и Атака.

Днес от парламентарната трибуна Сидеров поздрави евродепутатите от ГЕРБ, които не подкрепиха санкциите срещу Унгария.

"Напоследък се занимавахме с оставки. Пропускаме едни много сериозни раздвижвания в европейското пространство, които са тенденция. Не са просто нещо от деня за деня. Сава дума за големия сблъсък между консервативното и либералното виждане. Европа вече не е разделена на алианси", каза той.

Според Сидеров Унгария е пример за държавите от Източна Европа. "Виктор Орбан направи неща, които даваха пример на останалите държави - как в рамките на ЕС и НАТО можеш да имаш гъвкава политика. Той показа, че може да има политика в интерес на гражданите. Нека всички да се замислят дали не идва времето на несистемните партии", добави Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови