Марешки със стъпки за промяна в Конституцията за депутати без имунитет

Антония Чорева 26 юли 2017 в 11:57 5260 1

Депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов

Парламентарната група Воля на Веселин Марешки вкара законопроект за промяна в Конституцията, с която да бъде премахнат депутатският имунитет. Законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента до две седмици, а партията вече започна подписка, в която трябва да се подпишат 60 депутати, за да бъде вкарана промяната.

Засега листът е празен и в него са се подписали само 12-те депутати на Воля, но депутатът от Воля Пламен Христов, който е без имунитет заради разследване за натиск срещу аптекари заедно с Марешки, обяви, че очаква пред стаята на групата им да се извие опашка от депутати, които да се подпишат.

Трима депутати от групата на Воля са без депутатски имунитет - лидерът Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, след като прокуратурата им го поиска и ги привлече като обвиняеми по разследване за натиск срещу аптеки.

От Воля припомниха, че през 2015 г. ГЕРБ са имали същата инициатива и дадоха пример, че в страни като Финландия, Швеция и Норвегия депутатите нямат имунитет.

По думите на Пламен Христов който не се подпише, ще стане ясно дали се страхува.

Партията на Марешки вече е изпратила писмо до президента с искане за промяна в Конституцията и до всички парламентарно представени партии. Тяхното мнение е, че депутатският имунитет води само до излишни процедури е се ползва дори за ПР акция.

От ГЕРБ - Цветан Цветанов заяви, че всички депутати, чиито имунитет е поискан си го дават доброволно и заподозря, че това е "популистки" ход на групата на Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови