Марияна Николова: Санкциите за 5 неизвинени отсъствия от клас са мярка за интеграция на ромите

OFFNews 13 април 2019 в 18:20 3513 1

Снимка БГНЕС

Марияна Николова, вицепремиер

Образованието е от ключово значение за интеграцията на ромското население и затова се предлагат рестриктивните мерки при пет неизвинени отсъствия да се спират социалните и семейните помощи за цялата година, коментира в предаването в „Седмицата“ на Дарик радио вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

"Важно е да не стига до етническо напрежение и ситуации като тази в Габрово не трябва да се политизират", заяви Николова.

"Искам да приветствам усилията на полицията, които изключително се справиха в тази тежка и сложна ситуация, за да не се стигне до етническо напрежение. Защото е много тънък моментът с етническото напрежение и не бива да се политизира", добави тя.

На въпрос защо шефът на полицията в Габрово е подал оставка, след като местната полиция се е справила добре, Николова отговори: "Явно не се е справил достатъчно, защото този проблем е замитан. Ромската интеграция е дългогодишен проблем, върху който изключителни мерки, които бяха прилагани и лансирани в обществото, явно не дават добрия резултат. Може би ще трябва да се направят и някои по-драстични законодателни промени и в тази посока правителството работи. Неслучайно вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто председател съм аз, се разгледа и законопроектът за социалното подпомагане, където се предлагат значителни рестриктивни мерки, а именно при пет неизвинени отсъствия да се спират семейните и социалните помощи за цялата година."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

1

зора

14.04 2019 в 09:49

И пак чиновниците си отбиват номера. Свеждат образованието на ромите до механичното броене на отсъствия. Хей, събудете се, не прехвърляйте само едни числа от ляв в дясен джоб! Много добре знаете, че роми, уж, учещи в средно училище, не могат да четат и пишат- тотално неграмотни. Независимо, че ще им дадете диплома- те си остават неграмотни. Замислете се за други мерки, ама ще стане с бая пари. Но това ще е инвестиция в бъдещето на България.Отделете ги на малки класове, вдигнете 2-но заплатите на учителите работещи с малцинствата, за да дойдат по-качествени преподаватели, а не отбиващи си номера, защото всеки на тяхно място би се затруднил с големи групи от незаинтересовани, полуграмотни младежи. Ако не бяхме демокрация, бих ги настанил в пансиони-мъжки и женски отделно, на пълна държавна издръжка, отделяйки ги от средата им , още от 3-4 годишна възраст та до 4-ти клас. Това са правили в скандинавските страни преди години с тях. Няма да стане с лигави и проформа мерки.