Маринов да бъде избран за министър с указ или без, предлага Каракачанов

OFFNews 18 септември 2018 в 14:05 2065 1

Дали по мое време или след мен, казармата ще се върне.  Запомнете ми думата, един ден, дали ще е по мое време или след мен, този проблем ще бъде решен. Обществото е „за“ и за доброволната и за наборната военна служба. 71 % от българското общество е за във

Новият министър на вътрешните работи може да бъде избран от парламент с или без президентски указ. Тази идея лансира днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Пред журналисти той коментира напрежението между президента и правителството с неподписания указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

Маринов беше предложен за министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев, но за да поеме вътрешното министерство, той трябва да бъде освободен от поста си на главен секретар на МВР. Мотивите, с които държавният глава Румен Радев отказва да подпише указа, са, че при подобни случаи има съгласувателна процедура. В случая с Маринов такава процедура не е имало. 

Контрааргументите са, че съгласуването става само при назначенията. 

Този въпрос обаче не е категорично изчистен в закона и конституцията, което поражда и различното тълкуване. 

Според военния министър обаче, това е "второстепенен въпрос", защото правителството посочва кой да бъде министър. 

"Тоест, оттук нататък, дали да подпишем указа, кога точно да го разпишем и по каква точно процедура да го разпишем мисля, че е второстепенен въпрос. Нашето решение е, главният секретар г-н Маринов да бъде избран за министър на вътрешните работи", обясни Каракачанов, като все пак уточни, че не е конституционалист, но се е клел "в тази Конституция два-три пъти".

Каракачанов се обърна към президента с призив за диалог, защото "съединението прави силата". "Защо трябва да го повтарям и на държавния глава?", попита той.

По думите му "в тази година и нещо между президента и правителството са възниквали някои недоразумения, но в края на краищата държавата се управлява с желание да се свърши работа, а не с инат".

"Така че, надявам се, този бих го нарекъл, леко неприятен казус, да бъде решен. Има само един нормален начин и това е диалогът, аз не познавам друг начин", обясни военният министър, според когото процедурата може да се задвижи с директен избор на министър на вътрешните работи, независимо от това какво ще реши Конституционният съд, ако бъде сезиран.

"И какво като иде в КС, КС ще отмени решение на Народното събрание?, коментира Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

18.09 2018 в 14:29

Може да стане, КОРЕМ ВОЕВОДО.. Ама първо променете закона за МВР.. Щото според него МИНИСТЪРЪТ е политическа фигура там, а ГЛАВСЕКът е - ПЪРВИ ПРОФЕСИОНАЛЕН РЪКОВОДИТЕЛ на ведомството.. Та гласувайте си законче, че Метовото шофьорче ша съвместява двете функции..
И що бе джанъм, преди да пуснеш таз глупост в ефира не пита тоз, при който си са цанил за ибрикчия? Да ти каже как го смени агент Гоце, след кат си фърли ПЪРВАТА остаФка .. Как на него му парафираха указа, заедно с УКАЗА ЗА НЕГОВИЯ ЗАМЕСТНИК..
Дет сега и ти не знаеш кой ще бъде. Щот публичната тайна - Спиридончо от БОП-а, мнооого проФАНсионално са изсра с журналистите.. Та чак западните медии го подхванаха.. Да прославят "професионализма" му..