Маринов ще става министър, президентът подписа указа

OFFNews 19 септември 2018 в 10:33 5188 0

Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Така той ще може да стане министър на вътрешните работи. 

Държавният глава е подписал документа, след като правителството все пак задейства съгласувателната между двете администрации, научи OFFNews.

Миналата седмица Радев не беше подписал указа, а това отложи гласуването на трите министерски оставки, които бяха поискани от премиера заради трагедията на пътя край Своге и предизвикаха напрежение между управляващите в началото на месеца. Причината беше, че за оставките и гласуването на новите министри бяха в един акт на Министерския съвет, а Младен Маринов още не беше освободен от длъжността главен секретар на МВР. А законът не предвижда срок, в който това трябваше да бъде направено. 

В началото на тази седмица Цветан Цветанов и Волен Сидеров поканиха президента на разговор по темата след коалиционен съвет на формациите във властта. Държавният глава отказа с мотива, че коалиционния съвет "не е законов орган".

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да назначи Маринов без подписването на президентски указ. Президентът Румен Радев пък даде няколко пъти да се разбере, че няма да пусне Маринов на министерския пост в МВР, тъй като процедурата не е спазена. До последно обаче управляващите твърдяха, че няма нужда да се изпълнява, защото Маринов сам е подал оставката си.

Междувременно управляващите решиха да не продължават да бавят рокадите в кабинета и беше взето решение парламентът да гласува трите министерски оставки поотделно, а не в пакет, както беше предвидено първоначално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!