Машинно гласуване на местния вот не трябва да има, смятат бивши членове на ЦИК

OFFNews
10 юли 2019 в 11:01 | 1905 |3

Местният вот е най-сложният вот в България и там ще има най-тежки проблеми с 6000 машини за гласуване, както е планувано в момента, коментира в сутрешния блок на БНТ математикът и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Според него отпадането на машинното гласуване е добра идея, но много внимателно трябва да се прецени ползата от въвеждането на този вид машинно гласуване изобщо.

"Няма да се уморя да повтарям, че точно такова машинно гласуване в Европа в момента няма. Има го в 160 белгийски общини от общо 600, т.е. в 40 на сто от Белгия го има. Така че тези неща не трябва с лека ръка да се приемат. Имаше тежки неправилни изказванията, че който е против машинното гласуване, е против техническия прогрес и искал да фалшифицира изборите. Това са абсолютно несъстоятелни твърдения", заяви проф. Константинов.

По думите на Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, за местните избори машинно гласуване не трябва да има.

"Най-малкото поради причината, че не сме готови да го проведем разумно и няма да можем да го проведем разумно. Ще стане пълна каша", каза Томов. По думите му единственият проблем, който машинното гласуване у нас може да разреши, е да се избегнат грешки и злоупотреби при преброяването на вота.

Според него за десет години са направени "маса глупости с въвеждането на машинното гласуване". Правим едни и същи експерименти от 2009 година и получаваме едни и същи резултати, заяви той.

Проф. Константинов прозива депутатите, на които им предстои отново да редактират Изборния кодекс, да върнат повторната техническа обработка на протоколите в ЦИК, след въвеждането им от секционните комисии. За местните избори повторното въвеждане на резултата отпадна, а това носи риск от много технически грешки, посочи професорът.

Препоръчани материали
Либерал

Рейтинг : 1000

10.07 2019 в 18:15 3
+ 0
- 10
От 10 години калинките в ЦИК съзнателно го провалят и се оплакват за да си вземат паричките за манипулиране на изборите ! Абсурдна държава с абсурдни чиновници !
мнение от IP

Рейтинг : 6048

10.07 2019 в 12:38 2
+ 0
- 10
Понеже и гласуването с бюлетини не ни се получава добре, дайте и него да махнем. К'во ще му се занимаваме да го подобряваме...
мнение от IP

Рейтинг : 6048

10.07 2019 в 12:37 1
+ 0
- 10
И понеже не го правим добре, дайте да го махнем! Желязна логика!!!