Медиана: Кметът на Пазарджик ще стане ясен на балотаж

OFFNews 23 октомври 2019 в 12:47 3729 0

Кметската надпревара в община Пазарджик ще се реши на балотажа на 3-ти ноември. Доминират настроенията за смяна на настоящия кмет. Те обаче, не се консолидират около един алтернативен кандидат, разпръскват се, което дава и по-добри шансове на Тодор Попов. 

Това показват данните от изследване на агенция Медиана, реализирано със собствени средства. Проучването е проведено е на терен 17 – 22 октомврис 462 човека 18+ години, жители на община Пазарджик, и е представително за общината. 

Основният претендент е настоящият кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов. Най-вероятно той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ инж. Панайотов.

Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяния от партията им кандидат Благо Солов, но ресурсът на партията е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона. Симпатизантите на ГЕРБ обаче, към момента, са по-слабо консолидирани около кандидатурата на собствената им партия.

Резултатът от кметските избори, в крайна сметка, ще зависи от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да консолидира собствените си избиратели, коментират от Медиана. 

В общинския съвет на община Пазарджик, вероятно, ще бъдат представени седем или осем политически формации. Той ще бъде доминиран от ГЕРБ, но без възможност да постигнат самостоятелно мнозинство в местния парламент.

Избирателната активност в община Пазарджик се очертава като значително по-ниска отколкото в други общини. Вероятно пред урните ще застават около 40% от избирателите с право на глас. 

-----------------------------------------------

Характеристики на изследването: Обем на изследваните лица - 462 човека 18 + г. жители на община Пазарджик

Метод „Facе-to-face” интервюта по домовете на респондентите,  Извадка - Двустепенна гнездова извадка 

Представителност Представително за община Пазарджику Период на провеждане  Проведено на терен: 17 – 22 октомври 2019 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови