Медиана: Намаляват желаещите да гласуват за партия на Слави Трифонов

ГЕРБ се крепи на Фандъкова, само нейният рейтинг не пада, даже президентът Радев е с минус 3%

OFFNews 12 септември 2018 в 08:41 11772 0

Единственият политик от ГЕРБ във властта, чийто рейтинг не се е понижил в последните месеци, е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За месец той е загубил 6% от личния си рейтинг, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов е с минус 3 на сто. 

Това показват данните от представително проучване на Медиана, проведено между 1 и 8 септември сред 1006 души. Оценката за работата на правителството е 3,29. 

От юли досега хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37 %) и желаещите то да си отиде предсрочно (29 %) е само 8 %, при 20 % преди три месеца. 

ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%. Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец. „Воля“ продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница от 2% - „Демократична България“ и „АБВ“. Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила и не се наблюдава сериозно влияние на ДОСТ на Лютви Местан сред този електорат.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните „Партия на Слави Трифонов“ и „Партия на Румен Радев“. Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо. 

За партия, оглавявана от Слави Трифонов, през юли биха гласували 31,8%, а през септември - 29,3 на сто. Броят на тези, които биха гласували за формация на президента Румен Радев обаче се увеличава за същия период от 38,2% на 41,8 на сто, показват още данните на Медиана. Личният рейтинг на Радев обаче е паднал с 3 на сто, сочат още цифрите от проучването. 

Няма промяна в рейтинга на лидерите на Демократична България - Христо Иванов и Атанас Атанасов имат съответно 9 и 6 на сто подкрепа. Председателят на БСП Корнелия Нинова бележи ръст от 1% - от 33 на 34 на сто. 

Рейтинг на политиците: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови