Медикаментите с валсартан се изтеглят превантивно, успокои шефката на Агенцията по лекарствата

OFFNews 11 юли 2018 в 15:44 2713 0

Снимка Pixabay

Лекарствата с валсартан са изтеглени от пазара превантивно. Касае се за потенциална канцерогенност на активната субстанция, обяви шефката на Агенцията по лекарствата Асена Стоименова пред депутатите в парламента. 

По-рано днес Стоименова отказа да се яви на изслушване в парламента, за да даде обяснение за спрените 62 медикамента за високо кръвно и проблеми със сърцето. 

На искането на депутатите тя отговорила, че цялата информация я има на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

В крайна сметка обаче депутатите гласуваха за това да задължат Стоименова да се яви и да даде обяснение по темата. 

От обясненията на шефката на Агенцията по лекарствата стана ясно, че наличието на опасния примес се обяснява с промени в производствения процес, които са направени през 2012 г., но няма категорични данни, че съставката е във всички лекарствени продукти оттогава.

Стоименова беше категорична, че след постъпването на официалния сигнал за проблема с валсартана здравните институции у нас са се задействали бързо и на притежателите на разрешенията за употреба на засегнатите лекарства е издадена заповед до 24 часа да се спре продажбата на медикаментите и те да бъдат изтеглени от аптеките. 

На въпрос на депутат тя уточни, че не всички партиди са спрени, тъй като не всички партиди са засегнати, а списъците на засегнатите и на незасегнатите продукти могат да бъдат намерени на сайта на Агенцията. 

На интернет страницата на Агенцията може да се види списък и с алтернативни продукти - 138 на брой. 

Асена Стоименова беше категорична, че институциите са се задействали бързо, но реакцията би била още по-бърза при наличието на електронно здравеопазване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови