Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да има газ и централи

OFFNews 04 март 2019 в 18:45 5069 3

С думите си моят колега по блестящ начин демонстрира една абсолютна истина - изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газа и да работят електроцентралите. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в края на изказването си след срещата с премиера Бойко Борисов в София. 

Изявлението му дойде, след като Борисов, изброявайки сферите на сътрудничество, обясни, че "поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите" и допълни: "Няма да се плашите", като се обърна към Медведев.

От изявленията на двамата премиери стана ясно, че основните теми на разговорите са били продължението на "Турски поток" през България и интереса на руската държавна компания "Росатом" към строежа на АЕЦ "Белене".

"За по-нататъшни стъпки по отношение на "Турски поток" ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради", коментира Дмитрий Медведев.

Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса, каза той и припомни проблемите около проекта "Южен поток".

"Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което е лошо, защото показва съмнения един в друг", подчерта Медведев и похвали Борисов за откровения и конструктивен диалог. 

"Нашето решение е ясно, съгласувано е с Европейската комисия. Ние го наричаме газов хъб, господин Алексей Милер го нарича газоразпределител, така че както "Северен поток 1" и "Северен поток 2" се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме в газовия хъб около 15-16 млрд. кубически метра. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство", коментира Борисов.

Целта на България е, след като спре преносът на газ през Украйна и след като тя тръгне по "Турски поток", тръбите в България да не пресъхнат. Над 16 милиарда куб.м. газ минават през България в момента, а са инвестирани 6 милиарда лева за нови компресорни станции, допълни Борисов.

"Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб "Балкан" – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава?", попита риторично той.

Премиерът припомни, че "Южен поток" е бил голям проект за 60 млрд. кубика, а тук става въпрос за 15 млрд. кубика, като "да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно". 

Двамата коментираха и плановете за строеж на АЕЦ "Белене". От руската страна обяснили, че "Росатом" ще участва в търга за строежа на централата, но дори и да не го спечели, щяла да съдейства максимално, за да се построи. 

Борисов подчерта, че търгът за "Белене" е публичен, максимално прозрачен и само в българския интерес.

"На река Дунава седят увити в найлони два нови реактора изцяло български. Участието на руската страна може да бъде в няколко направления, а какво ще бъде, ще реши търгът", каза Борисов и добави, че вече има заявен интерес от няколко страни. 

Борисов предложи да посредничи между Русия и НАТО.

"Има сили, които се възползват да задават въпроса НАТО или Русия. Ние ясно сме казали, че сме в НАТО, а отношенията ни с Русия са прагматични", каза Борисов и допълни, че Черно море море трябва да е море за туризъм, а не за военни кораби.

Борисов каза още, че срещата между двамата се провежда "в едно изключително напрегнато време, в което надпреварата за въоръжението превишава това от Студената война".

"Аз съм от хората, които настояват всички да се върне на масата на преговорите Един военен конфликт ще е пагубен за света. Готови сме да съдействаме", каза той.

В присъствието на двамата премиери бяха подписани двустранни документи, сред които променена спогодбата в социалната сигурност, програма за съвместни действия между руското министерство на икономическото развитие и българското министерство на туризма до 2021 г., план за консултации между външните министерства на двете страни.

Медведев поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

05.03 2019 в 08:07

Само не разбрах от какво не трябва да се плашат руснаците? Все си мисля, че международна политика с “няма да се плашите” и “това ни се полага” не се прави.
Май и затова руснаците леко шунтираха Боко за газа като искат гаранции от ЕК , а не от правителството. С други думи му казаха -“ От теб нищо не зависи, нека се изкажат началниците ти!” И до тук с европейския и световен политик Боко.

12086

1

peter daskalov

05.03 2019 в 08:01

Не можах да схвана " брилянтната" и висша банкянска логика, според която на България й се "полага" да транзитира газ? Медведев, макар и видимо подготвен за това, което го очаква, също леко се изненада...