Менда Стоянова се радва, че депутатските заплати ще се даряват

OFFNews 07 април 2020 в 10:53 5745 2

Менда Стоянова

„Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам - за медиците, за техните облекла, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение, отколкото парите просто да останат в бюджета”. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия шефът на парламентарната бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Вчера след 11 часа препирни и скандали депутатите решиха, че ще се откажат от възнагражденията си до отмяната на извънредното положение и заплатите им им да бъдат превеждани на здравното министерство . Предложението дойде съвсем неочаквано от ГЕРБ.

„Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца. Колегите възприемат решението като жест на солидарност”, каза Стоянова.

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, то е свързано по нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, на министрите и шефовете на агенции. Ако е бил избран вариантът със спиране на заплатите, а не с даряването им са щели да бъдат засегнати и другите категории.

Мярката 60/40 - насочена към износителите

Стоянова отбеляза, че позициите дори на работодателите за мярката 60/40, с която да бъде подкрепен бизнесът по време на извънредното са различни – едни намират мярката за добра, други – не.

„Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти – бизнес, който работи за износ. Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка”, обясни председателят на бюджетната комисия.

Хазната не е празна, излишъкът е 1,2 милиарда лв.

Менда Стоянова заяви, че не е съгласна с изказванията на президента Румен Радев и Корнелия Нинова, че хазната е празна и бюджетният излишък го няма. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда”, каза Стоянова. Заради ситуацията с COVID-19 и извънредното положение в света, се очаква спад на приходите в хазната. В актуализацията на бюджета спадът е оценен на 2,4 милиарда до края на годината. “Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда”, каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Tanss

07.04 2020 в 15:25

Да, добре е че ще дарят заплатите си, най-накрая да направят нещо смислено, жалко само че по толкова труден начин се съгласиха да го направят...Предполагам и че доста време сега ще слушаме за дарените депутатски заплати.

3232

1

tarabata

07.04 2020 в 11:26

Просто същество се радва на простотии! Не е въпроса в даряването на заплати, а в правилното далновидно управление на държавата, ама вие това не го можете и никога няма да го можете. Подобни действия ви правят още по-смешни и жалки.