Меркел питала Борисов за защитни облекла, той за бързи тестове за COVID-19

OFFNews 27 март 2020 в 20:30 10287 5

Снимка BGNES

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса. Това съобщиха от правителствения информационен център за телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия“. Това е заявил Борисов на Меркел, като двамата са обсъдили актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.

Канцлерът Меркел е приветствала положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша. В хода на разговора задълбочена е обсъждан темата за доставка на защитните средства от България за Германия. Това ще може да се случи, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел са обсъдили и успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкнал, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

„Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство“, посочил премиерът Бойко Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел. Българският премиер определил като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност. „Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално- икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, e казал още премиерът Борисов на Ангела Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

28.03 2020 в 06:46

Полша и Чехия откраднаха 680 000 маски, подарени от Китай на Италия.
В деня, в който Русия закара в същата Италия 600 тона такова имане даром.
Тия две европически и натовски страни се извиниха, и върнаха 5% от откраднатото. Митничарите, ръзиъш ли. Корупция, сигурно.
Какво прави германия, не ме интересува от 89-та насам. Какво прави от 14-та ...
Има граници на безумието на яловите бабички, които безчинстват в последните десетилетия. Айде стига.

20696

4

Новак

28.03 2020 в 06:06

По официални данни на ЕК, Германия изпраща в Италия 1 милион защитни маски, Франция е изпратила в Италия 1 милион маски и 200 000 защитни облекла, Австрия е дарила на Италия 1.6 милиона маски. А според думите на нашия Главоч те всички чакат България да ги снабди със защитни облекла. И при това в българските аптеки не може да се намерят нито маски, нито дезинфектанти, нито обикновени латексови ръкавици. Този Тиквеник използва и тази трагедия да лъже и маже. Или просто е достатъчно тъп, за да не разбира когато му говорят неща от чиста куртоазия.

17156

3

aviatora

28.03 2020 в 02:38

Няма да забравим че си комунис, сикаджия и ЛЪЖЕЦ!!!

77927

2

El Commandante

27.03 2020 в 23:49

Бойко, Ангела и Урсула-спасителите на Европа.

И не, от ПорнХъб да не ми се обаждат за авторски права на заглавието, измисляйте си сами неща, мизерници!