Мерките срещу домашното насилие приети на първо четене: до 5 г. затвор за психически тормоз

Любовта е крехко цвете, което, ако не се гали с пари - умира, обясни депутат. Капитализмът е в основите на проблемите в семейството, посочи друг

OFFNews 15 ноември 2018 в 12:00 7325 1

Депутатите приеха на първо четене промени, които предвиждат до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие.

Поправките са в Наказателния кодекс и бяха внесени от депутати от ГЕРБ начело с председателя на парламента Цвета Караянчева. Измененията бяха гласувани на първо четене единодушно - със 137 гласа "за".

"Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му", каза по време на дебатите тя. 

Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов подчерта, че "поправките защитават достойнството на хомо сапиенс".

За психическия тормоз и преследването обаче трябва бъде доказана системност на домашното насилие, за да "не се санкционират еднократните, изолирани случаи на насилие, които не разкриват достатъчно висока степен на обществена опасност".

Караянчева даде и пример, който показва какви са законодателните пропуски при преследването в момента:

"Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден ѝ оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави, като ѝ поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство."

Поправките предвиждат още жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на
деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.

Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, нежелано посещаване на работното място, заплашително поведение за всяване на страх.

Преследването извън условията на домашното насилие ще се наказва със затвор до 1 година или пробация.

За принуда за сключване на брак наказанието е от 1 до 6 години, а ако принудата е от родител, друг роднина или настойник - наказанието е от 3 до 8 години.

Поправките срещнаха критики и препоръки - били добри, но имали нужда от сериозни поправки.

"Вие сте юристите, аз не съм. Разчитам на вас да прегледате всяка запетайка в този проект", каза Караянчева на депутатите.

По време на дебатите темата се измести към християнските ценности и парите в семейството.

Павел Шопов от "Атака" обяви, че християнството учи мъжете да не бият жените си. Той обяви, че в училищата трябва да се въведе вероучение, за да се научат децата на ценности. "По този начин ще възстановим морала", добави депутатът и изрази мнението си, че ерозията на християнските ценности е в резултата на неолиберални идеи и джендърството. 

Социалистът Валери Жаблянов пък даде пример с "Гераците" на Елин Пелин. По думите му там се показвало, че капитализмът е в основите на проблемите в семейството. 

Александър Паунов от БСП пък пренесе дебата в друга посока - парите в семейството. "Любовта е крехко цвете, което ако не се гали с пари - умира", обясни той. 

Друг депутат от левицата - Димитър Стоянов, пък подчерта, че взаимоотношенията в едно семейство обикновено остават скрити. "Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат", каза той.

Измененията в Наказателния кодекс са в духа на Истанбулската конвенция, която страната ни не прие и е насочена именно към насилието над жени и засилване на мерките за защита срещу домашното насилие. 

През март премиерът Бойко Борисов реши Министерския съвет да изтегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. Причината бяха настроенията срещу нея заради понятието "социален пол", което много хора разчетоха като признаване на трети пол и път към легализацията на гей браковете. След това ГЕРБ сезира Конституционния съд, който определи конвенцията като противоречаща на основния закон на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови