Местан: Съвестта ми е спокойна. Прокуратурата излъга за глобите ми на пътя

OFFNews 08 май 2019 в 09:39 3888 1

Лютви Местан

Съвестта ми е спокойно, но изпитвам страдание. Аз няма да поема чужд грах и вина за тази трагична смърт.

Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на ДОСТ за трагичната катастрофа с негово участие, в която загина 6-месечно бебе.

Местан заяви, че е платил 10 хил. лв. парична гаранция, въпреки че е имал възможност да не го направи. Той може да пътува извън страната и мерките на съда са отменени.

"Реших да платя тази гаранция, за да не давам основание на прокуратурата непрекъснато да продуцира тенденциозни новини. Оказах пълно съдействие на полицията и притесненията, че бих се укрил, са излишни, защото се укрива виновен човек, а аз не съм виновен за тази катастрофа”, каза той.

Според него обвинението му е повдигнато без доказателство, че е извършил нарушение по Закона за движение по пътищата. Той добави, че твърдението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, че има един акт и 13 фиша, не е вярно.

"Това е не просто лъжа, а квалифицирана клевета. Тя говори за 15 мои нарушения в периода 2013 г.–2019 г. Аз заявявам, че ако това, което тя казва, е вярно – аз никога няма да си поискам книжката обратно. Ако това се окаже лъжа, тя трябва да понесе отговорност пред прокуратурата и българския съд”, заяви Местан и показа издадените от КАТ фишове.

По думите на Местан, в посочения период той не е управлявал лично автомобил, защото като лидер на ДПС се е придвижвал с автомобили на НСО. Глобите са издадени на кола на ДПС, която управлявана от настоящия лидер на партията Мустафа Карадайъ или негов шофьор.

„Когато една прокуратура приписва нарушения на председателя на ДПС, на председателя на ДОСТ, вече е в режим на изпълнение на откровена политическа поръчка. Това преминава всякакви граници. Тези коли са собственост на ДПС преди аз да стана председател, те не са моя собственост. Кой ги е карал тези коли – е различен въпрос”, посочи Местан.

Според него обвиненията са свързани с предстоящите евроизбори и силната листа на неговата партията. Местан обяви, че очаква да получи още фишове от Областните дирекции на МВР като доказателства и ще заведе дело за клевета.

Той каза още, че настоява прокуратурата да провери шофьорската история и на другия участник в катастрофата, защото според него той е виновен за инцидента. Лидерът на ДОСТ квалифицира другия водач като „откровен камикадзе”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови