Местан обвини Герджиков в цинизъм за изказването за българския език

OFFNews 30 март 2017 в 18:20 10379 7

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан обвини премиера Огнян Герджиков в политически цинизъм заради думите му, според които изселниците в Турция първо трябва да научат български език и след това да гласуват на изборите в България. 

С това изказване Герджиков защити решението декларациите за гласуване да се попълват на кирилица, което се оказа непреодолима преграда за много изселници в Турция.

"С Решението си ЦИК извърши точно такова престъпление, защото въведе образователен ценз за писмена грамотност, който не може да бъде покрит от невладеещите достатъчно добре български език", посочи Местан в позиция до медиите.

"Призивът на Премиера аз, Лютви Местан, председателят на ДОСТ, да съм ги научил, е политически цинизъм, защото Конституцията не ми вменява подобно задължение, но същата тази Конституция вменява на служебния премиер да осигури условия на всеки български гражданин, включително и на тези, които не владеят „писмото“, да упражнят абсолютното и безусловно свое право на глас. Г-н Герджиков не осигури правото на десетки хиляди български граждани да гласуват, което го прави пряк съучастник в отнемането на конституционни права, определи от Наказателния кодекс като престъпление. На българските държавни мъже не им отива този политически цинизъм към гражданите и към техните конституционни права", подчерта той.

Местан коментира и блокадата на границата с Турция преди изборите. 

"Това вече не е само вътрешен проблем на Р България, защото чрез медиите международната общност стана свидетел освен на блокиране на границата и на брутални актове на насилие върху български граждани, в това число и възрастни жени, от страна на лидери на крайно националистически формации, определени от Доклада на ПАСЕ като „фашистки“. Това ли нарича „право на протест“ г-н Янев? Не бих бил изненадан да го определи и като „мирен протест“, за да избяга от отговорността си за провеждането на честни и прозрачни избори", обърна се той към вицепремиера Стефан Янев.

Ето и цялата позиция на Местан:

ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДОСТ Г-Н ЛЮТВИ МЕСТАН

Оценката на официалните власти в България за блокадата на българо-турската граница през последните дни от предизборната кампания и за противоконституционното Решение на ЦИК за собственоръчно попълване на Декларациите пред СИК единствено в Турция е политически скандал.

1.Вицепремиерът г-н Стефан Янев, пряко отговорен за провеждането на парламентарните избори за 44-то НС, определи блокадата на българо-турската граница като право на протест. Един вицепремиер е длъжен да притежава екзистенц минимум компетентност за разликата между право на протест и брутални актове на грубо погазване на конституционния ред в страната. Всеки държавник е длъжен да знае, че правото на протест на един български гражданин свършва там, където започват конституционните права на други български граждани. С блокирането на границата се нарушиха две основни конституционни права:

1. Право на влизане в родината

2. Право на участие с глас в парламентарните избори

Г-н Янев не може да не знае, че неслучайно погазването на тези две права е дефинирано с редица разпоредби в Раздел III на Наказателния кодекс като особено тежко престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 8 години. Един български вицепремиер не може да влиза в ролята на закрилник на извършители на тежки престъпления, определяйки ги като форма на протест.

Това вече не е само вътрешен проблем на Р България, защото чрез медиите международната общност стана свидетел освен на блокиране на границата и на брутални актове на насилие върху български граждани, в това число и възрастни жени, от страна на лидери на крайно националистически формации, определени от Доклада на ПАСЕ като „фашистки“. Това ли нарича „право на протест“ г-н Янев? Не бих бил изненадан да го определи и като „мирен протест“, за да избяга от отговорността си за провеждането на честни и прозрачни избори.

2.Коментарът на служебния премиер проф. Герджиков за Решението на ЦИК, с което се въведе изискване за собственоръчно попълване на Декларациите пред СИК единствено в Р Турция, е още по-скандален с оглед на безспорния факт, че г-н Герджиков е професор по право. Той най-добре от всички знае, че конституционното право на глас е абсолютно и по закон е задължително и всякакво въвеждане на противоконституционни ограничения, с които на практика то се отнема, е престъпление.

С Решението си ЦИК извърши точно такова престъпление, защото въведе образователен ценз за писмена грамотност, който не може да бъде покрит от невладеещите достатъчно добре български език.

Призивът на Премиера аз, Лютви Местан, председателят на ДОСТ, да съм ги научил, е политически цинизъм, защото Конституцията не ми вменява подобно задължение, но същата тази Конституция вменява на служебния премиер да осигури условия на всеки български гражданин, включително и на тези, които не владеят „писмото“, да упражнят абсолютното и безусловно свое право на глас. Г-н Герджиков не осигури правото на десетки хиляди български граждани да гласуват, което го прави пряк съучастник в отнемането на конституционни права, определи от Наказателния кодекс като престъпление.

На българските държавни мъже не им отива този политически цинизъм към гражданите и към техните конституционни права.

Това наистина е мракобесие!

Г-н Президент, ще се вслушате ли в призива на г-н Михаил Иванов – съветник на президента Желев по етническите въпроси, който поиска от Вас да освободите премиера Герджиков заради скандалната му позиция?

Инак петното остава върху образа на европейска България.

ЛЮТВИ МЕСТАН
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

7

Бухльо

30.03 2017 в 23:41

Мистанчо, я кажи, като вещ познавач на литературния български език, дали понятието цинизъм не се покрива с поведение, при което хем се прогласява евроатлантизъм и милеене за България, хем се работи за интересите на Ердоган и за интересите на една друга държава, дето ни е евро-атлантическа, ни има нещо общо с благото на България?

13780

6

Перко

30.03 2017 в 22:36

Не одобрявам действията по границата, ама с казаното от Герджиков съм напълно съгласен. Местан да не се прави на ощипан ами да върне хората както им е обещал. Или мисли да ги държи тук да чакат безплатния транспорт до следващите избори ... :)

10910

3

1Sion1

30.03 2017 в 19:17

ДГД, Местан...

77927

2

El Commandante

30.03 2017 в 18:41

Дууууууухааааааайййййй!!!