Местан с нов метан пред Ердоган

OFFNews 28 юни 2018 в 12:05 3261 0

Лидерът на малката извънпарламентарна партия ДОСТ Лютви Местан за пореден път засипа с хвалби турския президент Реджеп Тайип Ердоган в национален ефир.

Според него турският лидер, който след миналогодишния референдум в югоизточната съседка се сдоби със статут подобен на султаните в Османската империя, всъщност бил "един от най-легитимните държавни ръководители не само в Европа, но и в света".

Местановите славословия по адрес на турския президент обаче напълно се разминават с нагласите на турските граждани в България. На изборите те зашлевиха звучен шамар на Ердоган като категорично подкрепиха кандидата за държавен глава на  Народнорепубликанската партия Мухарем Индже. Опонентът на Ердоган получи 58,3 процента от гласовете на турците у нас, докато за действащия президент вот са дали едва 25,4 на сто.

"Изборната победа на Ердоган е добра новина за България, като гласуването бе за пример на цяла Европа", обясни Местан в сутрешния блок на бТВ.

В тв участието си той обвини ДПС, че са взели страна по време на вота и така са се намесили във вътрешната политика в южната ни съседка.

„Нито Република Турция и ПСР (партията на Ердоган – б.р.) са се намесвали в изборите в България, нито партия ДОСТ си е позволила по време на референдума и по време на тези избори да се намесва във вътрешните работи на Турция – за разлика от ДПС, които по време на референдума и по време на изборите не само взеха страна, но и грубо се намесиха във вътрешните работи на Турция”, подчерта Местан.

Той даде пример с агитация от страна на ДПС за гласуване с „Не” на референдума за по-широки президентски правомощия с мотива, че Ердоган правел опит да преобразува кемалистка Турция в султанат. Преди вота пък ифтар (благотворителна вечера в рамките на свещения месец Рамазан) в Кърджали с участието на опозиционния кандидат Мухарем Индже се превърнал в истински митинг в негова подкрепа.

„Турция даде пример за провеждане на честни избори и това е заключението на близо 500 международни наблюдатели. Ако видим фактите, а не се опираме само на предварителните си очаквания как ще минат тези избори, ще видим, че те са образец за честни избори”, заяви още Местан.

Местан посочи, че за 16 години във властта Ердоган е повишил БВП на глава от населението почти 3 пъти, рязко е намалил детската смъртност и е обхванал почти всички млади хора в образователната система. Самият лидер на ДОСТ обаче не се смята за „топла връзка” с турския лидер:

„Не е редно в отношенията между две суверенни държави да има отделни партии политически посредници, който има такива претенции просто е маниак”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови