Местят Фонда за лечение на деца в чужбина в НЗОК до края на март

OFFNews 27 ноември 2018 в 16:19 3022 0

Фондът за лечение на деца в чужбина ще бъде закрит до 31 март догодина. Функциите му ще бъдат иззети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това приеха депутатите при гласуването на второ четене на бюджета на Здравната каса за 2019 година.

До закриването му процедурата за лечение в чужбина ще бъде каквато досега - плащането за медицинските дейности ще се разглежда от фонда, заявленията за лечение в чужбина - от здравното министерство.

От БСП изразиха притеснението си, че не е ясно дали в НЗОК ще има необходимата медицински експертиза. "Не знаем по какви правила ще се изгради отделът в Здравната каса", каза Валентина Найденова от БСП.

Според здравният министър обаче проблем няма да има. "Здравната каса има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фондът за лечение на деца в чужбина, и не е проблем, че той ще бъде закрит", каза министър Кирил Ананиев.

По думите му миналата година от НЗОК са направи разходи за трансплантации за 80 млн. лв., докато Фондът за лечение на деца в чужбина – само 12 млн. лв. "Кой има по-голям опит от двете институции?", попита Ананиев.

Освен това депутатите сляха Изпълнителната агенция по трансплантации и "Медицински одит", които от 1 януари 2019 година стават агенция "Медицински надзор". От БСП бяха против тази идея, а мотивите им бяха същите като тези срещу закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови