Министър Аврамова успокои, че нямало да има воден апокалипсис

OFFNews
03 януари 2020 в 12:45 | 1977 |3

"Спекулации са появилите се в последните дни данни, че в страната има водна криза. Воден апокалипсис в България не се задава". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която заедно със зам.-министъра си Николай Нанков даде пресконференция за състоянието на язовирите в страната. "И ако някои се опитва да всее страх, използвайки създалата се ситуация в Перник това е непочтено. Разбирам, че в криза темата се използва политически. Вероятно БСП се готви за дебатите в парламента и вероятно подгрява, но не е редно това да става със заиграването с тази тема", каза Аврамова.

"В някои населени места има режим на водоподаване, основно в села. Предприети са мерки от ВиК, следи се за да може да се реагира своевременно. Режим на вода има села в Габрово, Ловеч, има вероятност и в София да се наложи ограничаване на ползването на вода", добави Аврамова цитирана от "Фокус". 

Като проблем в страната Петя Аврамова посочи, че битовите абонати дължат на ВиК дружествата над 80 млн. лева, а общите дългове са за над 100 млн. лв.

Според информацията, която тя изнесе язовир „Тича“ (снабдяващ Шумен и Търговище) разполага с вода за 30 месеца. „Тя ще стигне за това време само ако водата се използва за питейно-битови нужди“, подчерта Аврамова. В "Камчия" (Варна и Бургас) има вода за 10 месеца, а в "Асеновец" (област Сливен) за четири месеца и половина.

„Нивото на водата в язовир „Бебреш“, който захранва Ботевград, се следи всекидневно от „Напоителни системи“ и към момента там има вода за 3 месеца“, каза още министърът.

Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. След срещата Борисов нареди на аграрния министър Десислава Таневада да провери дали местният ВЕЦ „Бебреш“ работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от „Басейнова дирекция“. Регионалният министър Петя Аврамова пък получи задача да окаже съдействие на местната управа на Ботевград по отношение на ВиК мрежата.

Перник е на воден режим от началото на декември, тъй като язовир "Студена" е почти празен.

В "Студена" има вода за 56 дни

По повод ситуацията в Перник министърът посочи, че след въвеждането на едноразовото спиране на водата авариите са намалели от 14 на 6 на ден, което беше отчетено като добра новина. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че в момента в язовир "Студена" има 3.8 млн. кубика вода общо, която би стигнала за един месец и 25 дни. Продължавало обаче търсенето на варианти за увеличаване на притока.

Biser

Рейтинг : 1000

03.01 2020 в 14:48 3
+ 11
- 0
Е, как да няма, то вече го има. Питайте перничани как се справят.
Нострадамус

Рейтинг : 6473

03.01 2020 в 13:14 2
+ 17
- 0
По-опасен от водния е Герберският Апокалипсис!
Новак

Рейтинг : 10136

03.01 2020 в 12:50 1
+ 11
- 0
Това “има вероятност и в София да се наложи ограничаване на ползването на вода” какво ще рече?