Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят

OFFNews 29 декември 2022 в 16:27 5803 19

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България

Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, заяви пред журналисти посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която бе извикана от МВнР, за да бъде изслушана по казуса.

"Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее", добави тя.

Митрофанова каза още, че не знае в какво точно е обвинен Грозев. Тя твърди, че нищо не го заплашва, а обвинението означавало "не идвай".

Посланикът каза още, че МВР ще поиска информация от руското вътрешно министерство защо се издирва българският разследващ журналист.

Русия премахна българските символи и портрети от училищата в окупираните земи на Украйна

По повод прекратеното преподаване на български език и свалените портрети на български личности в окупираните от Русия украински територии тя заяви, че няма такава политика, а държавата насърчава чуждите езици и култура да се развиват.

"Искам да подчетрая едно, ние сме многонационална държава, в училищата ни се изучават 79 евика, един от тях е българският, дори и в Кремъл."

Тя определи като "печален въпрос" българо-руските отношения, които според нея били на най-ниското ниво.

От посолството на Русия разпространиха и коментар:

"На 29 декември Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова беше поканена в МВнР на България за обсъждане на актуални теми от двустранния дневен ред, в това число ситуацията с преподаване на българския език в Русия и обявяването от руските органи на реда на гражданина на РБ Х.Грозев за издирване.

Подчертахме, че с оглед на многонационалния характер на руската държава свободно изучаване на родните езици е неотделимо право на гражданите и се поощрява на федерално ниво. Уговорихме се да изясним подробностите около преподаване на български език в Запорожка област.

Пояснихме ситуацията с Х.Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

21

Читателка

30.03 2023 в 22:28

Go home, Mitrofanova!!

705

19

Деспин Митрев

01.01 2023 в 22:09

Митрохванала да чете за фон Бекерле и да стяга куфарите за Гуантанамо. Джуджакът ще се отърве бързо с някой нервнопаралитичен парфюм, ама такива като нея ще операт пешкира.

-5840

18

Агент на Ми6 бивш собственик на радио и телевизии в Русия. Работещ за Хабсбурги и Пеевски. Участвал в операции на британското разузнаване за отвличане на руски самолет. Няма нищо свързано с журналистиката тук или свободата на словото. Цензурата в Оффнюз има повече връзка отколкото случая с Христо Грозев.

318

16

Valioka

29.12 2022 в 22:25

Кое не ви харесва в коментара ми бе, нацисти скапани... Пак сте десетимата... Това, че сте путлерофашисти ли - да, след хитлерофашизма идва ред на путтлерофашизма... Това, че на Митрофанова не и е лесно заради фашагите в кремъл - ами не и е лесно, тя се сърди и вие десетимата сте в денонощен наряд... Това, че в мацква серат постоянно ли - ами да, серат, заплашват с хиперзвукови ракети, заплашват с ядрени удари, заплашват своите и вече чужди журналисти, заплашват, че ще унищожат целия свят, заплашват..., заплашват..., заплашват... И не знам защо трябва да се дистанцирате от фашизма, след като цял свят разбра, че расиия е нацистка, путлерофашистка страна...

9347

15

Анализи

29.12 2022 в 22:12

Много сме меки китки спрямо комплексирания кремълски психопат. Да вземем пример от латвийците и поляците. Здраво се опънаха и оня си подви опашката.

905

14

Lpp

29.12 2022 в 22:05

Троловете са все по десет.

318

13

Valioka

29.12 2022 в 20:12

Сега, само фашитките проруски нацистки тролове не разбират, че всъщност Митрофанова се чуди как да излезе от ситуацията и да позаглади работата... Защото нейните шефове от мацква серат яко без да им пука, понеже войната е шизофрения и те всички са се отдали на нея, а техните посланици по света кучета ги яли. С това не искам да кажа нищо хубаво за Митрофанова, но и на нея не и е лесно, както и на всички останали путлерофашистки посланици...

905

12

Lpp

29.12 2022 в 19:42

Как са впрегнали всичката измет от тролската ферма, много смях.
Представям си колко ги е заболяло от тоя "журналист", че така се давят от злоба.
Бахти нещастниците!
Но включването със Салман Рушди беше силно, признавам.
Все пак терористите трябва да се подкрепят!