Мнозинството в парламента реши да не си намалява заплатите и почивките

ОFFNews 04 май 2018 в 11:02 4999 0

Мнозинството в парламента отхвърли идеята на БСП депутатските заплати да бъдат орязани с почти 600 лева, а почивките им - намалени. 

Идеята на социалистите беше отхвърлена с 65 гласа "за", 48 "против" и 55 "въздържали се". 42-ма депутати от ГЕРБ бяха против, а 38 се въздържаха. От групата на БСП, която се състои от 80 народни представители, в залата гласуваха 65 и всички бяха "за" предложението. 13 депутати от "Обединените патриоти" се въздържаха, а един гласува против. От ДПС гласуваха само 8 народни представители- 4-ма "против" и 4-ма "въздържал се". От "Воля" гласува само един народен представител, които беше против идеята.

От ДПС определиха идеята на БСП за намаляване на заплатите и ваканциите на депутатите като "самоумижение". Социалистите обясниха, че идеята е народните представители да имат равни права с избирателите. Красимир Велчев от ГЕРБ пък подчерта, че в момента депутатите нямат право на неплатен отпуск, имат извънредни заседания, случва се да работят до късно вечер и не е вярно, че ваканциите на депутатите са много - били 32 дни.

"Вие тук си пазите парите и благините. Политическата класа на България се съпротивлява срещу това доброволно да се откаже от привилегии в полза на народа си. Сега няма да го приемете, но рано или късно - това ще стане, когато народът реши БСП да има мнозинство в този парламент", каза по време на дебатите преди гласуването лидера на БСП Корнелия Нинова.

Управляващите пък защитиха идеята си, че заплатите не трябва да бъдат замразявани, с това, че българското Народно събрание има най-много заседания спрямо всичките други парламента в Европейския съюз. От ГЕРБ решиха да изредят колко пъти е гласувала от началото на това Народно събрание Нинова.

"От 1000 гласувания Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, тоест коефициентът на участие е 3,7%. Ако го наложим на базовото възнаграждение, то трябва да е 110 лева и 20 ст. Това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по Кодекса на труда", коментира председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

"Цялата ви стратегия ми е ясна. Кой колко пъти е гласувал. Не е това смисълът колеги, народът не прави разлика между леви и десни в този случай, за хората народният представител е едно и също, от която и партия да е. Въпрос на съзнание е да го
разберете", отговори Нинова.

"Май сте позабравили, че България е парламентарна република. 10 години съм бил министър, 10 години се научих да нося отговорност. Днес в най-отговорната институция вие се държите безотговорно. Събирайте пари и помагайте на бедните. Социализмът не може да се върне обратно", каза бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той заплаши социалистите, че ще извади списък със социалистите, които са ходили при собственикът на КТБ Цветан Василев.

През повечето време дебатът по темата премина в спор колко отсъствия и гласувания имат депутати от управляващата коалиция и от опозицията

Преди гласуването от "Воля" призоваха всички депутати, без тези от БСП, да напуснат залата при гласуването. "Да го видим както ще направят сами в залата. Депутатите от БСП вътре в себе си са убедени, че не желаят това предложение да мине", каза депутатът от партията на Марешки Кристина Таскова. Въпреки този призив депутати останаха в залата по време на гласуването.

От БСП настояваха основното възнаграждение на народните представители да бъде фиксираната сума, която да е по-малка от сегашната им заплата. Социалистите предлагаха от сегашните 3540 лв. възнаграждението им да бъде намалено на 2976 лв.

В момента заплатата на депутатите е обвързана със средната работна заплата в страна - те получават три средномесечни заплати. На всеки три месеца заплатите им се преизчисляват и когато средната заплата в страната се е повишила, депутатските възнаграждения също се увеличават.

Ако възнаграждението на депутатите беше замразено, това нямаше да се отрази само на тях, но и на премиера, президента, министрите, конституционните съдии и други.

Социалистите искаха да бъде сложен край и на дългите депутатски ваканции. В момента те почиват три пъти годишно, общо за 60 дни. БСП искаха това да става само веднъж - от 1 до 31 август всяка година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови