Модернизацията на флота трябва да мине през българската индустрия, заяви президентът

OFFNews 15 юни 2017 в 13:37 2492 0

Модернизацията на флота трябва да мине през българската индустрия, заяви президентът
Радев се срещна с двамата пилоти, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер „Пантер“.

Проектът за модернизация на флота трябва да мине през активното участие на българската индустрия. Това стана ясно от изказване на президента Румен Радев, който е на посещение във Варна. 

„На проведения Консултативен съвет за национална сигурност се обединихме около мнението, че тези проекти трябва да се реализират, особено за корабите, с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие“, заяви Румен Радев.

Държавният глава припомни, че тепърва ще бъдат развивани проектите за многоцелевите изтребители и за многофункционалните модулни патрулни кораби, които парламентът прие със свое решение през юни миналата година. 

Президентът смята, че модернизацията на армията не означава само подмяна на техника, но има необходимост и от подмяна на нормативната база. "Много важно е това да става с грижа за хората за издигане на тяхната мотивация, на социалния престиж и с осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност и запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности“, каза още президентът. 

По-късно днес Радев ще посети вертолетната база „Чайка” край Варна и ще се срещне с двамата пилоти, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер „Пантер“. „Не искам да се произнасям преди комисията, която разследва летателното произшествие. Независимо какви ще бъдат причините за това произшествие, факт е, че нашите летци летят много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО, и трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при добри условия за безопасност“, посочи Румен Радев.

Междувременно президентът коментира предложението той да определя избирателните райони при провеждане на мажоритарни избори. "Румен Радев благодари за гласуваното му доверие и отново припомни на народните представители, че България не е президентска, а парламентарна република", се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

„Президентът има ясни правомощия и ангажимент към изборния процес и те са регламентирани в Конституцията. По Конституция президенстката институция няма нито правомощията, нито капацитета да извърши такова райониране“, отбеляза президентът Радев.

Във Варна президентът разговаря с кмета Иван Портних и неговия екип, а във Радио Варна се срещна с културни дейци от града, с които обсъдиха реализацията на различни проекти в областта на културата и изкуствата. По-късно днес в Икономическия университет в морската ни столица държавният глава ще участва в инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови