Момчил Неков: Разбихме си ТКЗС-тата, до 10 г. няма да има бг зеленчуци

OFFNews 22 април 2019 в 11:08 4638 3

На хората им писна да ги лъжат и да живеят в очакването, че нещата ще се оправят някъде в бъдеще. Затова и темата за двойните стандарти в храните беше толкова широко обсъждана.

Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Момчил Неков по БСТВ. "Трябва да имаме равни възможности. Направих предложения и участвах активно. По тази тема социалистите можем да се гордеем, защото успяхме да убедим нашите колеги да се преустанови тази практика, защото е дискриминационна“, подчерта Неков. Той е на мнение, че трябва да има средносрочна и дългосрочна визия за сектор земеделие.

„Министерството на земеделието се е превърнало в машина за раздаване на пари, а не в институция, която да развива селското стопанство. Търси се само финансовата облага. Има субсидиевъдство, а не развитие на сектора“, каза още той. По неговите думи до 10 години няма да има български зеленчуци, въпреки че имаме перфектни условия за тяхното отглеждане. Според него липсва визия, но липсва и търсенето на външни пазари, където да можем да изнесем продукцията си. 

„Българското селско стопанство има бъдеще“, категоричен е Неков, но трябва да се помогне за това. „Къде отидоха нашите домати, а сега внасяме италиански?“, попита той. Неков подчерта, че европейското финансиране е една малка част, но ние не можем да разчитаме само на това.

„Полша и Чехия не си разбиха т.нар. ТКЗС-та. Там имаше плавен преход. В България реално фалирахме успешен модел за развитие на земеделие и сега вместо да се инвестира в тези институти, те фалират. Нямаме наука“, каза още той.

По повод предстоящия Брекзит, Неков е на мнение, че се очакват големи сътресения. „Ние сме за излизане със споразумение, защото правата на българите там са изключително важни. Ако има твърд Брекзит, тогава Великобритания трябва да договаря отношенията си с всяка страна членка“, коментира кандидатът за евродепут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

3

Oggie Petkov

22.04 2019 в 15:01

Малко, смешно, неграмотно и недоучено червено, човече, г-н 15/15, вземи прочети поне доклада на другаря Младенов за разрухата, причинена на селското стопанство от грабителската политика на БКП. ТКЗС-тата нямаха шанс да просъществуват, на практика те бяха съсипани далеч преди 1989г. Ще дам един пример: в наше село след преврата 1989г. се събрахме селяни и граждани и селяните решиха да запазят ТКЗСто и неговия бивш и настоящ председател. Три години този мошеник лъга простите селяни, не им раздаде и лев от приходите, на края ограби касата и едва тогава те се усетиха и решиха да го съдят, но той взе, че се възнесе. В друго ТКЗС, където имам няколко декара, във Варненско, ми дават рента 25 лв, при положение че частникът при комшиите дава 55 лв. Само малък пример защо ТКЗСто нямаше как да оживее. Да не говорим, че то беше създадено чрез насилствено, вкл с убийства и земите и инвентара на стопаните бяха ограбени и се налагаше поне малка историческа справедливост и връщане на земята.

5863

2

Babaliuga

22.04 2019 в 12:02

@d0ni Напълно съм съгласен, за комунистическите ТКЗС-та. НО това е било най - вече поради причината, че са насилствено учредени, като в същото време не са били стимулирани да са реално конкурентноспособни. Наблягам на реално.

Ако обаче погледнем назат, преди 09.09.1944, ще видим, че всъщност кооперативите СА решение. Защото по това време хората са започвали да се кооперират на доброволни начала порадаи ползите от механизацията и модернизацията.

За съжаление, после идва социализЪма, а останалото е история.

Фактите за мен са, че въпреки всичко, след 1990-та кооперативите можеше да бъдат запазени в условията на свободен пазар и това да доведе до повече ползи, отколкото вреди. Най - малкото поради огромната, налична инфраструктура. За съжаление, поради една или друга причина, това не бе сторено, а в допълнение, държавата не се опита да води политика, която да отстоява правата на българското селско стопанство.

11519

1

d0ni

22.04 2019 в 11:34

Препоръчвам на Момчил Неков да прочете задочните репортажи на Георги Марков. Там много добре описва ситуацията с ТКЗС-тата от гледната точка на 60те и 70те години. И много добре показва, че селското стопанство е съсипано с идването на червените олигофрени, към които и той се числи.