Москов не успя да се разбере с лекарите, протестите продължават

OFFNews 30 март 2016 в 17:52 3721 6

Снимка БГНЕС

Здравният министър Петър Москов и личните лекари не успяха да се споразумеят и протеста на джипитата продължава. 

Това стана ясно след срещата на Москов с председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. 

Личните лекари няма да отстъпят от исканията си и протестът продължава. Консенсус ще бъде постигнат тогава, когато лекарите видят исканията си изпълнени черно на бяло, коментира след края на срещата доц. Киров. 

Общопрактикуващите лекари започнаха ефективни протестни действия в няколко области в страната, като към тях постепенно се присъединиха и техни колеги от други области. 

Личните лекари напускат за по няколко часа работните си места или не отварят кабинетите, а вместо това навсякъде е осигурен по един дежурен кабинет, който да приема пациенти. 

Медиците обявиха, че не са съгласни с политиката на здравното министерство, няма диалог, а промените, които влизат в сила от 1 април, стават ясни в последния момент. Така те не знаят по какви правила ще трябва да лекуват пациентите си от април. Освен това според тях държавата ги натоварва с повече ангажименти, без това да е финансово подплатено. 

В съобщение до медиите преди началото на срещата с Петър Москов от Сдружението на личните лекари обявиха, че ще изслушат позицията на министъра и тя ще бъде обсъдена на управителния и националния съвет на Сдружението, но междувременно протестите ще продължат.

По-рано днес здравният министър пък обяви, че част от исканията на лекарите са резонни и НЗОК и здравното министерство са се съобразили с тях, но има и такива, за които е непреклонен.

За всичко, което трябва, за всичко, което е резонно, аз наистина съм на разположение и реагираме, надявам се, адекватно. Има други неща обаче, които са свързани с критериите за качество на дейността на всяко едно от нивата на лечебната система. Не мога да приема нежеланието дали на Лекарския съюз, дали на лични лекари, да има ясни критерии за резултат от дейността, посочи той. 

Москов беше изслушан и в парламента заради протеста по искане на лидера на БСП Михаил Миков. 

Междувременно още области обявиха, че се включват в протеста, като утре той ще обхване почти цялата страна, а в протеста ще се включат и медици от болниците в редица градове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови