Москва публикува клип как руският патриарх Кирил се кара на президента Радев (видео)

OFFNews 06 март 2018 в 22:09 19372 13

Руската православна църква публикува на официалния си сайт видео от обръщението на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев по време на срещата им в Президентството. 

В изказването си Кирил настоява, че България е освободена от Русия, а не от Литва, Полша или други страни. 

"Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", казва в обръщението си Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", продължава той.

"Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей. Много се надявам, че в съзнанието на българския народ и неговия политически елит ще се запази уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всякаква политическа конюнктура, за да освободи България", допълва руският патриарх.

От видеото не става ясно каква е била реакцията на Радев на думите на патриарха. 

В отговор на запитване на "24 часа" обаче от Президентството обявиха, че руските медии са се оттеглили преди неговия отговор. 

В него Румен Радев твърдо заяви, че „така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна на Русия. Президентът Радев каза още, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил.

Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза „добре, нека прелистим тази страница“. В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал, обясняват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

11

XR4

07.03 2018 в 11:14

qwerty123, генерала направо го е забил в земята(попчЕто), а рашките не са го включили в клипа защото така им изнася.

10571

9

Hissarion

07.03 2018 в 09:43

Добре му е отговорил Радев на този чиновник. Не е работа на някакъв поп да развива шовинистични тези за миналото. Предостатъчен ни е Горан Благоев по БНТ.

12256

7

Stamboloff

07.03 2018 в 08:52

Показването именно на това на сайта на РПЦ без коментара на президента е доказателство защо дойде този човек.
Политически интригант, лека кавалерия. Никой не му е виновен, че сам се натресе на поразяващата уста на Валери Симеонов.Вицепремиер междувпрочем.