Може да има обрат в търга за бойните машини за пехотата за 1,5 млрд. лв.

Георги А. Ангелов 18 декември 2019 в 15:53 4072 0

Красимир Каракачанов.

Само две фирми са подали редовни оферти за търга за доставка на бойни машини за пехотата, който е за близо 1,5 млрд. лв. Двете фирми са финландската Patria и мултинационалната General Dynamics European Land Systems. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след като награди армейски спортисти. Влизат в параметрите, но сме им задали по един въпрос на който да отговорят до петък, каза Каракачанов. Останалите две компании, чиито оферти не са счетени за редовни са немската Artec и френската държавна компания Nexter. 

На въпрос на OFFnews дали е възможно две от другите фирми да се върнат в процедурата с предложения за сделка “правителство с правителство” Каракачанов каза, че една от фирмите е предложила нещо такова. Той не уточни името на фирмата, но става въпрос за френската държавна компания Nexter, която е предложила да се създаде съвместна компания с българска оръжейна фирма и белгийският производител на куполи и оръжейни системи John Cockerill. “Това може да се коментира само ако този проект се провали, а аз не бих искал той да се проваля. В края на краищата сме започнали проекта по този начин. Не може да не подадеш оферта, а да предложиш сделка “държава с държава”, каза Каракачанов. Това е трябвало да стане преди парламента да ги гласува, смята министърът. Четвъртата фирма достигнала до този етап на процедурата - немската Artec, също не е подала оферта, а е предложила съвместна междудържавна програма. Нейното предложение също е отхвърленo. 

Ако офертите на двете фирми не се вписват в бюджета трябва да се изтотви предложение до Министерски съвет и след това или трябва да се анулира проекта или парламентът трябва да разреши по-голяма сума, както се случи с покупката на F-16 от САЩ. Надявам се да не се стига до там, защото в края на краищата не става въпрос за милион, два, каза Каракачанов. Ако ние оставим някакво съмнение, че условията заложени в началото на проекта се променят в края му, това не е добре за имиджа на България и аз не бих го допуснал, зарече се министърът.

Възможният обрат

Според няколко източника на OFFnews възможността за междудържавна сделка с Франция и Белгия все още е възможна. Разговори за това са водени на най-високо ниво. Във вторник, веднага след като предложението на Nexter и John Cockerill е дисквалицирано, френският посланик Флоранс Робин се срещна с премиера Бойко Бориосв. "Фокус на разговора им беше разширяването на двустранното сътрудничество в различни сфери, като акцент беше поставен в областта на образованието и науката", съобщиха лаконично от правителството. Покупката на F-16 от САЩ също бе направена под формата на договор между двете държави. 

Източници от парламента допускат, че процедурата по избор на бойна машина на пехотата може да се провали, заради нередности в документите по процедурата, които дават предимство на определени доставчици с които производителите на бойните машини трябва да работят.

В проекта е заложено до 20% местно участие на български предприятия.

Patria предлага почти цялото производство да бъде в България

Междувремено вицепрезидентите на Patria Яне Ракколайнен и Юха Юстиоки дадоха пресконференция в София. Тяхната оферта предлага основната част от 150-те машини да бъде произведена в България. "Това създава компетентност, това ще помогне за създаване на мрежа за ремонт и поддръжка в страната. Така една голяма част от бюджета ще остане в страната", каза Юстиоки. Според финладската компания тяхната машина е най-доброто решение за Сухопътни войски, като способности, качество и цена. Максимум 30 от 150-те машини трябва да бъдат произведени извън България, по всяка вероятност във Финландия. За започване на производството в България ще са необходими между 1 и 3 г., които ще са необходими за трансфер на технологии и обучение. 

От компанията не отговориха на въпросите дали предложението им влиза в бюджета на правителството, дали са съгласни с предложената схема за разсрочено плащане и дали машините им могат да "плават", което е едно от изискванията. Те предлагат машините с куполи на израелската фирма Elbit. 

Кораби и бронирани машини - догодина

Каракачанов смята, че проектът за купуване на бойните машини и този за два нови кораба за военната флота, който е за близо 1 млрд. лв. може да бъдат завършен през следващата година и да бъдат подписани договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови