Мутафчийски: Тълпи по улиците! Искам по-строги мерки и задължителни маски

Преди седмици бяхме еталон за Европа, сега може да провалим всичко, смята генералът

OFFNews 10 април 2020 в 21:34 14888 6

Сега съм истински разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. И да се движат на тълпи, което е много рисково. Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България – все по-пълни. И то през последните няколко дни, заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Допреди 3 седмици бяхме еталон за цяла Европа - наистина беше пуста София, беше пуста България. Точно заради това имаме добри резултати. Сега сме напът сами да провалим всичко, смята Мутафчийски.

Той ще предложи на правителство скоро да се наложат нови, още по-строги мерки, сред тях - задължително носене на маски на публични места и стриктен контрол срещу струпването на хора:

"С напредване на времето и особено във връзка с празниците, които - разбира се - са едни от най-светлите празници за нас, смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки. Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора. В момента, дори и сега да излезем на улицата, се виждат как седем-осем човека се движат на тумби, което не е позволено и при сегашните правила."

Толкова много хора спазваха тези правила. Всъщност това е най-обидното в случая. Това са млади хора, които са с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота, спазваха тези правила. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех. Ние сме длъжни точно заради тези хора, които спазваха фанатично правилата, да бъдем стриктни, категоричен е генералът.

Хора с "грешни послания"

Според него много хора в момента са разколебани, че "такова животно като коронавирус няма и начинът на говорене в обществото също е много важен":

"Появиха се толкова много хора, на които все пак зрителите им вярват. И отправяха грешни послания. На това сме свидетели все по-често. Няма единност в обществото."

Повторно заразяване

Тестовете със сигурност няма да решат проблема. Това е нова болест и тя доказва с всеки изминат ден, че не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има много неясноти. Все повече валят научни съобщения за резаразяване на хора. От Корея и Китай има все повече съобщения за такива резаразявания, коментира председателят на Националния оперативен щаб.

Все още не е ясно как ще се държи този вирус при по-топло и сухо време, защото ние вече имаме примери за топло и влажно време, че не му влияе съществено, отбеляза Венцислав Мутафчийски.

Тоест - връщаме се в изходната позиция, при която канцлерът Меркел, разбира се, посъветвана от "Робърт Кох", казваше, че трябва да удържим на епидемията дотогава, докато намерим лекарство или ваксина. И това не се е променило, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12019

6

оф

11.04 2020 в 00:04

Как може официално да се изиска информация от Министерството на отбраната дали е разиграван сценарии от типа "Нападение с биологично или химично оръжие", има ли план при възникване на подобна ситуация, как ще бъде осигурена защита на цивилното население, какъв е възможния брой жертви, в какъв период от време и каква е ролята на НАТО?

77927

5

El Commandante

10.04 2020 в 23:50

А гъза ти поничка не ще ли?

6136

4

WOW

10.04 2020 в 23:01

Тъпа фуражка

3000

3

Venko Dimitrov

10.04 2020 в 22:58

Тия тълпи дали ще го линчуват?

2992

2

Браво, направете излизането само до работа, магазин аптека или банка. Много хора не зачитат правилата и ще провалят усилията на цялото общество. Трябват сериозно санкции иначе ще станем най-лошия пример

4642

1

ctef

10.04 2020 в 21:50

Няма и да има!