НФСБ иска президентът да се извини, че говори с шефа на НАТО на английски

От партията на Валери Симеонов смятат, че Радев е нарушил Конститицията в навечерието на Трети март

OFFNews 02 март 2019 в 14:05 4783 11

Президентът Румен Радев да се извини на българския народ за унизяващото нацията поведение да говори в Президентството не на официалния български език, а на чужд, настоява НФСБ на Валери Симеонов.

Поводът за позицията на партията е разговорът между президента Румен Радев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, проведен на 1 март в Президентството на английски език.

„Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението си от грубото погазване от президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „Официалният език в републиката е българския“, посочват от НФСБ.

Като че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!, възмущават се от партията.  

Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и духу защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си президентът Радев унижи не само свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява. Унижи го за втори път, след като позорно и гузно премълча назидателната реч на Руския патриарх Кирил точно преди една година", посочват още от НФСБ. 

„Българският президент Румен Радев не само игнорира посочените конституционни норми, но забрави, че съгласно чл. 92, ал. 1 представлява не само себе си, но и Република България в международните отношения, а следователно и всички български граждани. За нас, българските граждани от НФСБ, е недопустимо да се нарушава Конституцията и точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език, независимо какъв", се казва в позицията на партията.

Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава", заявяват от Националния изпълнителен комитет на ПП НФСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

11

red-army

02.03 2019 в 20:26

Има си конституция. Тъпа или не такава я приеха БСП-арите т.е. тия дето издигнаха Радев. Сега да подава оставката и толкова. Не може президента да гази конституцията......

По принцип и аз смятам, че е глупаво изискването, да се говори на Български език само, но такъв е закона. Ако някой от ДПС тръгне да агитира ан Български по същия закон го разнасят по медиите и го глобяват....сега президента на Републиката при изпълнение на служебните си задължения погазва не някой правилник, не някое законче или кодексче ами конституцията на Република България от не член 169 от допълнителните разпоредби за дипломатите ни, а член 3-ти т.е. президента погазва най-простичките факти, които правят от територията държава.....

ОСТАВКА!!!!

ПП Пък дано преосмислим конституцията след това. За мен не може с безумни изисквания да градим държавност. Дори Макрон излезе да говори на американския народ на чист Английски по телевизията....Защо Радев не може? А как гарантираме правата на 1 милион руснаци в БГ?

5900

9

Старши

02.03 2019 в 19:23

Не пишете глупости,ако наистина е направил това е виновен и точка .Умен бил ,езици знаел ,интелигентен бил,, всичко това е без значение.Има си протокол които той е длъжен да спазва.

12117

8

Pirate Parrot

02.03 2019 в 19:02

Тия патриоти не са редовни.

18551

7

Нострадамус

02.03 2019 в 18:10

Колеги, нека да Накажем тези Лъжци, Престъпници и Мошеници ЛЪЖЕпатриоти! На изборите да НЕ гласуваме за тях. Те НЕ изпълниха нито едно от предизборните си обещания, а дори рамо до рамо с турците и ГЕрП ни ограбват!

18551

6

Нострадамус

02.03 2019 в 16:54

борисoff ПЕРМАНЕНТНО ДА СЕ ИЗВИНЯВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА УНИЗЯВАЩОТО НАЦИЯТА ПОВЕДЕНИЕ. Постоянно излага България като разговаря на БАНКЕНСКИ КАРУЦАРСКИ език в ЕС, НАТО и с висши представители на страните по света !

4245

5

rrr11

02.03 2019 в 16:50

В този случай са прави. Срещата е в България и домакинът трябва да говори на родния си език. Но при положение, че си имаме президент безродник, е нормално да забрави за тази подробност.

4000

4

Lele male

02.03 2019 в 16:48

Мале колко са прости тези "патриоти". Срам ме е от тях! Иначе президента ни си е кукла на конци управлявана от Русия но пък тези "патриоти" толкова долу да паднат, не вярвах.

12000

3

stonio

02.03 2019 в 15:32

Далаверко го е яд, че президента говори английски... и не е тъп като него и тиквата...

6239

2

Izoblechitel

02.03 2019 в 15:13

Какво ви е виновен президетът, че коалицията ви е неграмотна?