НС отложи решението за депутатските заплати. Засега се отказва само от ваканциите

Ирина Евгениева 03 април 2020 в 17:00 8973 0

Депутатите ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а по време на обсъжданията в залата ще има не повече от 1/4 от всички 240 депутати. Великденската и лятната ваканция се отменят. Регистрацията на народните представители ще става час по-рано от старта на заседанията. 

Това са част от новите правила, по които ще работи парламентът по време на извънредното положение.

Новите текстове предвиждат внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии, както беше досега. 

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията.

Депутатите ще се разделят на две групи и ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система, а резултатите ще се обобщават от секретарите в парламента.

Срокът за внасянето на писмени промени в законите, приети на първо четене, ще бъде 24 часа. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи. Гласуването на всяка групa ще е глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до изчерпване съдържанието на съответния доклад за второ гласуване и на направените по време на разискванията предложения. 

Разискванията по новите правила продължиха повече от час при строги мерки - депутатите сядаха на разстояние, някои дори останаха прави, а трибуната се дезифекцираше непрекъснато. 

Вносители на приетите днес промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Красимир Ципов заяви, че се създават правила за работа в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб и призова да се подкрепи предложението.

От БСП се обявиха против и обвиниха управляващите в опит да се попречи на работата на парламента.

Кристиан Вигенин посочи, че се търси начин как отново да се разпусне парламентът, макар и за няколко дни.

Вингелин беше категоричен, че БСП няма да подкрепи предложението. "Това предложение не е за да се гарантира сигурността на народните представители, а да се осигури комфорта на правителството", коментира той. И даде пример с касиерите в магазините, шофьорите, полицаите, след което запита: "С какво ние сме по-ценни, за да спираме работа?"

От ДПС напомниха, че причината да не се мине към онлайн заседания на парламента е, че няма консенсус дали се нарушава конституцията.

"Питахме конституционалисти за дистанционното гласуване и има разнопосочни мнения. Някои казаха, че е възможно при определени условия. След като нямаше консенсус това да се случи, очевидно ще работим така. Нямаме никакво намерение да поставяме под заплаха работата на органа, осигуряващ българската демокрация", добави Йордан Цонев.

Горещ спор се разрази и по въпроса за депутатските заплати и се удари челно в коронавируса. Започнаха спорове кой колко е дарил за битката със заразата.

"Тезата да не се повишават заплатите е теза парите да останат в бюджета на Народното събрание и в края на годината ще влязат в бюджета на държавата. Нашето решение беше да го дарим там, където има нужда", каза Цонев. Той добави, че всички са направили някаква дарителска кампания.

Депутатът от ДПС подчерта, че тяхната парламентарна група е от 26 души и са направили дарение малко повече от най-голямата и два пъти повече от втората по големина парламентарна група. "Най-големият дарител в страната е депутат от ДПС – г-н Делян Пеевски. Поели сме ангажимента си и го изпълняваме без да вдигаме шум", добави Цонев. 

От БСП пък не пропуснаха да напомнят, че досега са предложили на три пъти да бъдат намалени или поне застопорени депутатските заплати, но не срещнали разбиране у другиге парламентарни сили.

"През 2017, 2018 и 2019 г. от БСП внасяме законодателно предложение за намаляване и замразяване на депутатските заплати. Твърде са цинични определенията, които чух към нас 3 г. подред. Всичко беше показност и популизъм. Близо 600 души са на този режим. На тези заплати са Конституционният съд, КЗК, президентът, премиерът, министрите, омбудсманът и др. Въпросът е принципен, морален, политически. Всички сте гласували против замразяването на заплатите, сега изведнъж решавате, че това е много хубаво и много нужно“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Александър Ненков от ГЕРБ побърза да се застрахова, че повдигането на темата винаги вреди на авторитета на институцията. А ГЕРБ не е подкрепял предложението на БСП, защото България е била във финансов възход. 

В понеделник ще има извънредно заседание, на което ще се разглежда предложението на ГЕРБ за замразяването на депутатските заплати. Ще се разглеждат на второ четене промените в държавния бюджет, както и новите внесени текстове в закона за извънредното положение.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови