НСО - реформирана или деформирана

OFFNews 19 януари 2020 в 20:19 2626 0

Имиджът на НСО беше висок и в САЩ, и в Русия, но службата от реформирана се превърна в деформирана заради политически назначения, заяви бившият началник на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров пред бТВ. Това заяви в неделя пред бТВ.

Освен задължителните лица НСО охранява вицепрезидент, министри и депутати при повишена степен на застрашеност, която се определя от комисия на база на анализи и сигнали и в нея влизат председателят на ДАНС, началникът на НСО и главният секретар на МВР. Но политици се опитват да се намесват, отбеляза Владимиров по повод исканите от ДПС промени в Закона на НСО.

"Благодарение на политиците, които сложиха неуместни началници на НСО, службата от реформирана и призната в цял свят, се превърна в деформирана“, отбеляза генералът.

Той недвусмислено посочи, че едно от лицата в парламента, които сега се охраняват, има и частна и държавна охрана, намеквайки за депутата Делян Пеевски.

"Откъде идва сигналът? От това, което той говори в парламента, или от това, което развива като политическа дейност? Това е държавно лице, към което има заплахи и го поемат под охрана, но има и частна охрана“, обясни ген. Владимиров. Според него, ако до два-три месеца не се потвърди сигналът, охраната трябва да се свали.

Владимиров обясни, че е по-добре да отпадне този член за охраната на лица, свързани с националната сигурност на държавата. "Там се опитват да вкарват политически натиск, последният пример беше шефът на КПКОНПИ", заяви генералът. И запита какво ниво е шефът на КПКОНПИ, че да бъде пазен от НСО. "По тази логика ще попитам защо не се пазят прокурори и съдии, които водят дела и осъждат?", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови